Otthon

Jó fej csajnak Párizs ingyen van

Hány eurót adnál egy nagyon érdekes vendégért?

Sokan ismerik a közösségi szállásfoglalás olyan lehetőségét, mint az Airbnb. De, csak kevesen látják ennek jelentőségét. Ha azonban azt mondjuk, hogy Párizsban 68 000 szállodai szoba van, de ugyanott, az internetről egyszerűen kibérelhető lakás 100 000-nél is több, jól látható, milyen hatalmas változást okozott a cég megjelenése.

01_shutterstock_626105318_resize

Sok nagy nemzetközi eseményt meg sem rendezhetnének az Airbnb és a hasonló szolgáltatások nélkül. Már az öt évvel ezelőtti, Brazíliában megtartott foci világbajnokság vendégeinek 20%-a is csak így tudott magának szállást szerezni. Azóta a világesemények látogatói sokkal tudatosabban keresnek olcsó lakást a helyszínen.

Ma az Airbnb-nek sokkal-sokkal több kiadó szobája-lakása van, mint a legnagyobb szállodaláncoknak összesen. Szám szerint 4 000 000, amivel lehetetlen versenyezni.

Vagy mégis?

Az ilyen óriási üzletekben mindig van egy különleges kis terület, ami egyedi gondokat vet fel, és egyedi megoldásokat igényel.

Ilyen lehet, hogy a világon sok százmilliónyi nő szeretne utazni, de visszatartja őket, hogy egyedül nem mernek nekivágni az útnak, bejárni idegen tájakat és városokat. Azok száma, akiket semmi nem tántorított el eddig sem, igen magas, a Turisztikai Világszervezet szerint évente 138 000 000 nő vállalta a kockázatokat. De jóval többen vannak, akik – bár volna pénzük utazni – inkább otthon maradtak.

02_shutterstock_587328371_resize

Nekik kínál most lehetőséget a francia La Voyageuse (ha segíthetünk a kiejtésben: la voájázsőz) vállalkozás, meglepő feltételekkel. Egyfelől, csak nők adhatják ki – egyelőre franciaországi – lakásaikat női vendégeknek. Bár, a „kiadni” szó nem igazán találó, jobban illene a helyzetre az „odaadni”, vagy még inkább a „megosztani”. Mert a házigazda nem kérhet pénzt ezért.

03_lvgs

Micsoda?

Nem tréfa, a dolog tényleg így működik. Pénzt csak az utazó lát, ő is csak akkor, amikor a La Voyageuse-tagságért fizet: ez évi 119 euró. Tehát nem a szállásadónak fizet, hanem a szervezetnek. A vendég és a házigazda között nincs pénzmozgás.

Szerződéskötéskor mindkét felet alaposan ellenőrzik, nem csak a papírjaiknak kell rendben lenniük, hanem el is beszélgetnek velük, és még egy kérdőívet is ki kell tölteniük. A szállásadót leginkább arról faggatják, miért vállalja ezt ingyen. Ám, ha minden rendben van, akkor találkozhatnak, és van remény, hogy szinte új barátra lelnek. Az utazó nem csak szobát, hanem helyi beszélgetőpartnert is kap, aki leggakrabban idegenvezetésre is vállalkozik.

04_shutterstock_1161809443_resize

Ez vitathatatlan nyereség

Mivel egy szállodai szoba átlagos helyen körülbelül ennyibe kerül egyetlen éjszakára, a vendég nyeresége nem kétséges, hiszen ő egy évig utazgathat ezért a pénzért. De, mi a nyeresége a vendéglátónak? A szállásadók szerint maga a vendég, mert házhoz hozza a világot. Érdekes és biztonságos beszélgetőtárs, hiszen ő is nő. Sok – gyakran magányos, vagy gyerekét egyedül nevelő – nőnek felüdülés, ha egy távolról jött nő új szempontokat hoz az életébe.

A La Voyageuse egyelőre Franciaországban működik, de gőzerővel szervezik – és ebben sokan támogatják –, hogy világcéggé váljék. Ma még 5 magányos nő közül csak 1 mer nekivágni a világnak. Az igény óriási, és mivel Franciaország a világ legnépszerűbb turisztikai célpontja, talán nem véletlen, hogy ott pattant ki ez az ötlet.

05_lvgs