Egészség

Ha tavasz, akkor reflux?

Hogyan küzdjünk ellene? Gyógyszerrel vagy gyógyszer nélkül?

Gyomorégés, torokfájás, köhögés. Mellkasi nyomás, savas, fémes íz a szájban, maró érzés a torokban. Sokunknak ismerős.

shutterstock_438922447

A savas reflux ma már népbetegségének számít: a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, égő érzést okozva ott, és károsítva annak felszínét.

A refluxot nem szabad könnyen venni és elhanyagolni, mert a sav kimarja a nyelőcsövet, amely elfekélyesedhet, hegesedhet, sőt nagyon rossz esetben el is rákosodhat.

Szóval a refluxszal valamit kezdeni kell. De mit?

A természetgyógyászok szerint a reflux oka a szervezet elsavasodása, ezért lúgosító ételeket, például búzafű levét, spárgát, krumplit, sárgarépát, céklát vagy gyógynövényboltokban kapható spirulina algát kell fogyasztani.

Sok népi gyógymód is létezik. Sokan esküsznek a Salvus gyógyvíz rendszeres fogyasztására, vagy a lenmagból főzött pépre, mely bevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján.

Ezeknek az ételeknek, gyógyvizeknek a rendszeres fogyasztása megelőzheti a reflux kialakulását, azonban a már berobbant betegség esetén valószínűleg szükségünk van gyógyszerekre is, amik kifejezetten arra hivatottak, hogy csökkentsék a gyomorsavat. Ezek a gyógyszerek az úgynevezett protonpumpa gátló készítmények.

Nem szabad azonban túl sokáig szedni őket, mert növelik a tüdőgyulladás kialakulási esélyét, mert a megváltozott gyomor pH kedvez a baktériumok elszaporodásának az emésztőrendszerben. Ezért ezeket a készítményeket, bár némelyik recept nélkül is kapható, nem tanácsos állandóan, mintegy megelőzésként szedni.