Szerelem

Így közöld a nemi betegség hírét

Bár nem könnyű elmondani a partnerednek, hogy szexuális úton terjedő betegséged van, mégis kötelező. És, ha túl vagy rajta az őszinteség nagyon jó érzés lesz.

Minden évben közel több ezer fiatal fertőződik meg nemi betegséggel 15 és 19 éves kor között. A legmegdöbbentőbb az, hogy a legtöbbjéről nem is tudnak, mert se szülők, se tanárok, se orvosok nem szólnak erről a veszélyről. És mikor már kapcsolatban élnek a fiatalok, akkor maguknak kell megoldani.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Igaz, nincs mit ezen szépíteni, ez egy kényes téma, ráadásul sosem tudhatod, hogy a társad mit fog rá reagálni. Legtöbbször az első reakció az, „biztosan megcsaltál”. Pedig ez nem így működik. Ha szexuális kapcsolatban vagy valakivel, akkor a nemi betegség nem csak egy emberről szól, a társadnak ugyanúgy tudnia kell róla, mert akár ő is kezelésre szorulhat.

A napidoktor.hu tippeket is adott ahhoz, hogyan nézz szembe a problémával, és hogy mond el a párodnak:

  • Érdemes begyakorolni, hogy mit fogsz mondani, így jobban felkészülsz, és könnyebben túl is leszel rajta.
  •  Fontos a jó időzítés. Találd meg azt a időpontot, amikor szemtől szemben le tudsz ülni a partnereddel, ha kell kapcsolt ki a telefont, húzd ki a csengőt, de biztosítsd a nyugalmat.
  • Készülj fel mindenre! Ne lepődj meg azon, ha elsőre rosszul reagál, próbáld megnyugtatni és törekedj arra, hogy közösen oldjátok meg a problémát.