Egészség

A halált hozó só

Közel háromszor több sót fogyasztunk, mint szabadna.

A magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel, azaz ha túl sok sót fogyasztunk, magas lesz a vérnyomásunk, és ez nagyon veszélyes, hiszen agyvérzések 62 %-ának és a szívkoszorúér-betegségek 49 %-ának hátterében is a magas vérnyomás áll.

shutterstock_659740363

Ezek a betegségek felelősek a magyar lakosság halálozásának több mint feléért.

A fokozott sóbevitel a magas vérnyomástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, valamint a bal kamrai izomtömeg-vastagodás kialakulásának kockázatát. Vizsgálatok igazolták, hogy a csökkentett sótartalmú étrend mellett a hipertónia kialakulásának gyakorisága 10-14%-kal volt kisebb. Magas vérnyomásos betegeknél a sófogyasztás visszafogásával a vérnyomás 2-8 Hgmm-rel csökkenthető, mellyel a stroke (agyvérzés vagy szélütés) okozta halálozásban 22 %-os, a szívinfarktus következtében kialakuló halálozásban 16 %-os kockázatcsökkenés érhető el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott maximális sóbevitel 5 gramm naponta, amely egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

sóbevitel

Nálunk a felnőtt nők átlagosan 12 gramm, míg, a férfiak 17,2 gramm sót fogyasztanak, ami az ajánlott érték több mint 2,5, illetve 3,5-szerese. Ennek a mennyiségnek egy része a feldolgozott élelmiszerekből származik, például a kenyérfélékből, valamint a húskészítményekből és savanyúságokból. Napi sófogyasztásunkba ezt is bele kell számolni