Életmód

Púpos leszel, visszeres és nyűgös

Görnyedt háttal, keresztbe tett lábbal, a nyakunkat megfeszítve vagy a fejünket lógatva bámuljuk a monitort – ismerős neked is? Pedig lehetne ez másképp, sokkal egészségesebben is.

Hiszed vagy sem, létezik olyan fogalom, hogy ergonomikus munkahelyi környezet. Ez annyit tesz, hogy egyes szerencsés dolgozók számára egészségügyi, kényelmi és biztonsági szempontok figyelembe vételével alakítják ki a munkahelyet. Az ergonómiai eszközök azt szolgálják, hogy munka közben megfelelő legyen a testtartás és a testműködés, vagyis a munkakörnyezet illeszkedjen  a munkavállaló igényeihez – és nem fordítva.

Ha nem ilyen környezetben töltjük el a heti negyven óránkat, komoly egészségügyi problémáink is kialakulhatnak, amelyek mind a teljesítményünkre, mind a magánéletünkre negatív hatással lehetnek. Jelentkezhetnek érrendszeri problémák vagy mozgásszervi megbetegedések: a helytelen ülés például sokkal jobban megterheli a gerincoszlopunkat, mint maga az állás. A rossz testtartás az izmokra és a szalagokra is hatással van, megváltozik a szövetek keringése, anyagcseréje.

Fotó:Freepik/@javi_indy

Fotó:Freepik/@javi_indy

Nem kell sok az egézséges környezethez

A Randstad 2018-as, legfrissebb kutatása szerint a munkavállalók a fizetés (75%) után a munkakörnyezetet (64%) tartják a legfontosabb szempontnak egy munkahely kiválasztásánál. Egészséges környezetben mindenkinek jobban megy a munka, ráadásul a munkaadóknak is megéri, hiszen a táppénzes hiányzások jóval több költséget jelentenek egy cég számára, mint az ergonomikus eszközök beszerzése.

Néhány apró változtatással már jó eredményeket lehet felmutatni, ilyen például a csuklótámasz, a lábtámasz vagy éppen a laptopállvány használata. Ezek csupán pár ezer forintos beruházást jelentenek, amelyekkel többnyire már érezhetően javíthatnak a munkavállalóik közérzetén, de akár egy teljes munkaállomást is létre lehet hozni körülbelül 50-60 ezer forintból.

Csukló- és lábtámasz, monitor szemmagasságba

Ahhoz, hogy elkerüljük a hát- és derékfájást, figyeljünk oda a székünkre, hátunk és lábunk legyen meg- illetve alátámasztva. Az állandó egér- és klaviatúrahasználatból adódó fájdalmakat kiküszöbölhetjük a csuklótámasszal. A nyakunkat azzal tudjuk a leginkább védeni, ha a monitort megfelelő szemmagasságba helyezzük, ebben lehet a segítségünkre a laptop- és monitorállvány. Végül érdemes az ülőmunkát félóránként megszakítani, vagy akár ülő- és állómunkaállomást használni. A legújabb termékek pedig már azt is lehetővé teszik, hogy személyre szabott asztalbeállítással dolgozzunk.

shutterstock_1283704348

Fotó: Shutterstock

A Fellowes Hungary évek óta foglalkozik az ergonomikus munkakörnyezettel. Az egészséges munkakörnyezet kialakítása érdekében fejlesztette ki a négy zóna koncepcióját, ami különböző területekből áll: a hátfájás megelőzése; a csuklófájdalom megszüntetése; a nyaki fájdalom csillapítása és az aktív munkakörnyezet biztosítása. „Azt tapasztaljuk, hogy néhány, valóban nem túl nagy beruházást igénylő eszközzel már sokat tehetnek a dolgozóikért a munkaadók. A vállalatoknak is célja, hogy munkahelyeken egészséges, kipihent emberek üljenek, akiknek semmi nem vonja el a figyelmét a munkáról. Közös érdek az is, hogy csökkenjen a munkából kieső napok száma és ennek költsége, nem beszélve az emberi tényezőről, az egészségmegőrzésről és a jó közérzetről. Azt tapasztaljuk, hogy az ergonomikusan kialakított munkahely vonzó tényező a munkaerő-toborzásban és a -megtartásban is” – mondta Csala Kitti, az irodai ergonómiával foglalkozó cég márkamenedzsere.