Egészség

Így küzdhetsz gyógynövényekkel a hajhullás ellen

Először is tisztázni kell, hogy mi számít hajhullásnak. Néhány szál elvesztése ugyanis természetes.

Azonban, ha naponta több mint száz szál hajunkat elveszítjük, az már kórosnak mondható, tennünk kell ellene valamit.

shutterstock_1186035430

Van amikor a hajhullás rendszeres, de olyan is előfordul, hogy időszakos hajhullásról van szó. Az időszakos hajvesztést kiválthatja stressz, gyulladás, terhesség, szülés, kemoterápia.

Ha krónikus, akkor a belső elválasztású mirigyrendszer működésével lehet kapcsolatban: pajzsmirigy, vastagbél probléma, anyagcsere, vagy vashiány állhat a háttérben.

A pajzsmirigy alultermelés gyakran jár hajhullással. Vérvétellel kimutatható a a TSH (thyroid hormon) szintje. Ha a pajzsmirigy alulműködik a szurokfű és a közönséges galaj fogyasztása ajánlott, mindkettőből napi 1 csészével.

A vashiány is könnyen kimutatható a vérből. Ha kiderül, hogy szervezetünkben kevés a vas, s ez nőknél gyakori akkor a szederlevélből, vagy csalánból készült teákat igyunk

A vastagbél gyulladás esetén is hullhat a hajunk. Erre a problémára is a csalángyökérből főzött tea a leghasznosabb. Ezzel érdemes a hajunkat öblíteni.

Gyuri bácsi a leghíresebb füves ember a zsurló, rozmaring és édesgyökér keverékét minden esetben ajánlja. Édesgyökérből és zsurlóból (1-1 arányban) főzetet kell készíteni, egy púpozott teáskanálnyit kell főzni 2-3 percig, ezzel forrázni a rozmaringot.