Gyereknevelés

Apuka a játszótéren - A csúszda és ami mögötte van

A játszótér gyakorlatilag az élet iskolája kicsiben, ahol egyszerre kell fizikai és szellemi kihívásoknak megfelelni.

Tudod azért szeretek a játszótérre menni a gyermekemmel, mert ott a kisfiam hihetetlen módon boldog. Már a parkhoz közeledve sikongatni kezd örömében, majd ezt folytatja is, miközben az egyik mászókától a másikig rohan. Irigylésre méltó az a gyermeki öröm, ami átjárja ilyenkor. Jelenleg a parkban fellelhető játékok, mászókák közül a kedvence a csúzda, illetve a csúzdák.

MTI Fotó: Beliczay László

MTI Fotó: Beliczay László

Azonban, ami a gyereknek öröm, a felnőttnek felér egy kisebb komplex edzéssel. Azelőtt, hogy gyermekem lett volna, mindig azt hittem a játszótér felüdülés a szülőnek is. A gyerekek vígan elvannak a parkban és játszanak és csak játszanak, míg az anyukák, illetve az apukák beszélgetnek, ismerkednek egymással. Később, ha már gyermekem nagyobb lesz bízom benne, hogy nálunk is eljön ez az idő, de még messze vagyunk tőle.
Bevallom én tudatlan voltam és eszembe sem jutott, hogy amíg pici a fiam végig követnem kell mindenhova a játszótéren és ő bizony egyre fürgébb, félelemérzete a nullával egyenlő, valamint olyan hirtelen irányváltásokra képes, mint egy profi jégkorongozó. Ráadásul fél szemmel a babakocsit és az abban lévő cuccainkat is figyelnem kell, mert legutóbb is a labdánk néhány nagyobb idegen srác birtokába jutott. Szóval rendes kis cross fitness a játszózás. Ráadásul a csúszásoknál még biztosítani kell Csanád fiamat, mert a mozgáskoordinációja egyelőre nem elég fejlett, így hajlamos fejjel érkezni egy csúszás végén a homokba, ami meg is történt, csak a feleségem meg ne tudja.

csúzda.apuka2

Ami szintén sosem jutott volna eszembe mielőtt szülő lettem az a játszóterezés után hazacipelt homok mennyisége, ami az ember és gyermeke ruhájára kerül. Előfordult már, hogy hazaérve egyenesen fürdetni kellett a csöppséget, amit nem értett, hiszen érezte, hogy még nincs itt az ideje. Mindezek ellenére tényleg jó móka a játszótér, csak legyen hozzá elég erőd és figyelmed, persze akkor sem történik baj, ha a gyermek néha néha elbotlik, ám amíg szükséges résen kell lenned.