Konyha

Hamarosan vásárolhatsz a különleges magyar paradicsomból

A Föld Napja alkalmából elfeledett hazai, tájfajta paradicsomkülönlegességek palántáit élesztették fel.

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ŐMKi) a Föld Napja alkalmából elfeledett tájfajták öko palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének. Ez így elsőre nem sokat mond, de hogy értsd miről is van szó és ez miért lehet majd jó neked, családodnak.

paradicsomok1

Paradicsom fajták

Számos olyan nemzeti paradicsomfajta létezik hazánkban, melyek az utóbbi évtizedekben eltűntek a piacokról, a termelők kertjeiből, pedig sem az ízükkel, sem a minőségükkel nincsen probléma. Ezek közül 2012 óta sokat megmentett az ŐMKi, hogy ne tűnjenek el a nemzeti értékeink közül. Ez a szervezet éveken át vizsgálta ezeket az elfedett fajtákat, hogy azokból a legérdemesebbeket újra eljuttassa majd a magyar emberek konyháiba. 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak, melyek már bizonyítottak is méghozzá a Nagy Lecsó családi napon a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában.

paradicsomok2

Természetesen óriási érdeklődés van a különleges ízvilágú tájfajták iránti, ezért az öko palánták május közepétől korlátozott mennyiségben kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek, így azután nem sokkal már akár a konyhádba is kerülhet belőlük. Na, de mit is kell tudni ezekről a fajtákról és mitől olyan különlegesek.

A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a vékony héjú mátrafüredi pedig az ökörszív alakkörre jellemző lédússágával, zamatával hódít – tudtuk meg az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelősétől, Takács Bencétől.