Te + Én

Fogyaszt, ha sírsz az exed miatt

Végre egy olyan ok, amiért érdemes sírni. Vagy legalábbis lesz valami értelme annak, ha a szakítások után nem tudjuk elzárni a könnycsatornáinkat. Legalábbis reménykedjünk ebben.

A littlethings.com szerint a sírás segíti a látást, csökkenti a stresszt, de még méregtelenít is. A méreganyagok, melyek stressz hatására gyűlnek fel a szervezetünkben, a könnyeinken keresztül távoznak a legkönnyebben. Ezáltal egy kiadós sírástól nem csak megkönnyebbülsz majd, de jó hatással lesz az egészségedre is. Egy átlagember közel 65 liternyit könnyezik élete során. Sokan azonban nem sírnak, inkább elnyomják az érzéseiket. Pedig most itt van még egy ok, hogy miért jó sírni: segíthet a fogyásban.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Ám van egy csavar a dologban. Nem akármelyik sírás felel meg erre a célra. Szóval a hagymát ne nyomd az orrod alá, ha attól potyognak a könnyeid az nem lesz segítség. A fogyásban ugyanis nem a könnyek hozzák a csodát, hanem a hormonok. Így, ha képes vagy kiadni magadból a felgyülemlett érzelmeket, azzal nem csak a lelkednek teszel jót, hanem a testednek is, ez is a méregtelenítés egy formája.

A kortziol nevű hormon szintje a szervezetedben mindig magasabb, ha feszült vagy, ez az anyag pedig hízáshoz is vezethet. Ez tehet arról is, ha evésbe fojtod a bánatod, és hízásnak ered a tested. Vagyis a kortizol szintje csak akkor csökken, ha valódi érzelmek okozzák a könnyeidet. És erre mi lehetne a legjobb megoldás, mint a bánat. Nem azt javasoljuk, hogy gyorsan szakíts, legyél beteg, vagy élj át valami rossz dolgot. Inkább maradj boldog, de ha mégis valami megvisel, ne szégyelld a könnyeidet.