Konyha

Hogyan szülessünk újjá almáspiteként?

Hogyan ötvözhető a spiritualitás, az ételkultúra mondjuk a gasztropszichológiával? Biztos van ebben az országban néhány olyan guru, akinek erre lenne azonnali válasza – vagy ha mégsem, akkor csatornáznának nekünk néhány hasznos információt valamely manapság közlékeny entitástól.

Ennyit a cinizmusról, ami csupán azért fért meg itt ebben a kezdésben, mert manapság egyre nehezebb felhívni a figyelmeteket egy-egy valóban fontos témára, amiről esetleg érdemes tudni. És mielőtt most mindenki a saját módszerei szerint elkezd utánajárni annak, vajon milyen büntetés is jár nekem ezért a poénért, nézzük meg, hogyan válik valóban minden eggyé.

spirituális1

Mire éhes a lélek? Valóban csak szeretetre, gondoskodásra, strukturáltabb életre, érintésre, kommunikációra? Ez a valódi lélek éhsége vagy ezek tényleg csak azok, aminek nevezzük őket: pszichológiai éhség?

Közületek nem sokan tudják, de mielőtt a pszichológia területére tévedtem és gastro coachként belevágtam valami újba, sokat foglalkoztam spiritualitással, sőt ez a mai napig aktív részem, csupán már kevésbé kommunikálom kifelé. Nem azért, mert nem vállalom fel mások előtt, hogy hiszek az energiában vagy mert eltitkolnám, hogy képes vagyok segíteni másoknak, csupán a válaszreakciók milyenségét értékelve úgy döntöttem, nem lennék része ezen oldal ipari részlegének üres frázisokat pufogtató tömegeket nézve a tehetetlenség lila ködébe burkolva.

Adva van tehát az éhes lélek. Pszichológiai szempontból hiányokat akar pótolni, spirituális oldalról vizsgálva inkább tapasztalatokat akar gyűjteni.

spirituális2

Gondolj csak bele, mi is az, ami valóban tisztán boldog pillanatokat hoz: a gyengéd érintés, egy íz, egy mosoly, egy pillantás. Ezek azok a pillanatok, amikor a szeretet fizikai síkon jelenik meg. Önmagad és mások szeretete. És a fizikai síkon van a hangsúly. Mert ilyet más nem tud. Csak mi, emberek.

Lehetsz bármilyen magas tudatosságú hipermester, fehér fényben lebegő angyal, mindenütt jelen lévő entitás, amikor a cseresznye roppan a fogad alatt, amikor a frissen sült almás pite illata a lelkedig száll, amikor a szerelmed tálalja a vacsorát, amikor nyaralás alatt új ízeket próbálsz ki olyasvalakivel, aki fontos számodra, amikor együtt kávéztok reggel az ágyban olyan közel egymáshoz, hogy érezzétek a másik jelenlétét: ez az ÉLET maga. Lélekkel, testtel, talán ilyen-olyan viszonyulásokkal, de mégis gyakran észre sem vett boldogsággal.

spirituális3

Talán több, ami miatt itt vagyunk. Talán nem. De ezek miatt biztos, hogy érdemes.