Otthon

Tegnap üldöztek érte, ma megfizetik

Most volt jó graffitisnek, falfestőnek lenni Budapesten

Pár napja ezer négyzetméternél is több új graffiti színesíti Budapest falait.

Ezúttal minden teljesen törvényesen, fényes nappal történt, felkérésre, meghívása.

Elsőnek a VIII. kerületben készült el egy hatalmas, 600 m2-es falfestmény, amely az 1985-ös Szaffi rajzfilm figuráit ábrázolja. Ha a Szigony utcában jársz, te is megcsodálhatod a 10. ház falán.

Budapest, 2019. április 26. A Szaffi címû magyar rajzfilm karaktereit ábrázoló, 600 négyzetméteres falfestmény egy Szigony utcai panelház tûzfalán 2019. április 26-án. MTI/Mohai Balázs

Budapest, 2019. április 26.
A Szaffi címû magyar rajzfilm karaktereit ábrázoló, 600 négyzetméteres falfestmény egy Szigony utcai panelház tûzfalán 2019. április 26-án.
MTI/Mohai Balázs

Az önkormányzat szeretné valamivel derűsebbé tenni a kerület olykor riasztóan komor falait, ezért pénzt különített erre a célra, és pályázatot írt ki a képekre. A Leonardo da Vinci, a Német és a Tolnai Lajos utcákban élők hamarosan hasonló meglepetésre számíthatnak.

A városrész polgármestere, Sára Botond reméli, hogy a gyerek különösen értékelni fogják Szaffi figuráját.

A Józsefvárostól messze, Óbudán, a Filatorigátnál rendezték meg a Fila Graff Jam fesztivált (nevezzük így a rendezvényt), ami lassan már hagyományos eseménynek számít.

A helyszín hossz-hosszú házfalára már a 90-es évektől szabadon, azaz hatósági jóváhagyással lehetett festeni, és ezzel éltek is város festékszóró megszállottjai. A graffiti mindig is verseny volt, a „szakma” tudta, kik a legjobbak ebben. Éppen ezért ma már a legjobbakat – idén nyolc utcaművészt – meghívják erre a rendezvényre, hogy a számtalan résztvevőnek megmutassák, mi a csúcs a falfestésben.

Budapest, 2019. április 27. Graffitis fest a Fila Graff Jam nevû eseményen a budapesti Filatorigátnál 2019. április 27-én. MTI/Mónus Márton

Budapest, 2019. április 27.
Graffitis fest a Fila Graff Jam nevû eseményen a budapesti Filatorigátnál 2019. április 27-én.
MTI/Mónus Márton

A rendezvényen helyet kaptak a mindennapos „utcai művészet” olyan képviselői is, zenével és ételkészítéssel foglalatoskodnak, így aztán tényleg karneválira sikeredett Fila Graff Jam.

MTI/Mónus Márton

MTI/Mónus Márton

Ha szeretnéd egyszer kipróbálni, jövőre kezd érdeklődni április eleje felé, mert úgy néz ki, hogy ez már bevett éves eseménynek számít.

A következő alkotás a kisföldalatti Mexikói úti végállomásánál lévő, a Városliget felé vivő aluljáróban készült, ami az utóbbi időben meglehetősen szorongáskeltő hely volt. A MÁV végül elunta a helyzetet, anyagot és pénzt áldozott arra, hogy egy gimnáziumi rajztanár és végzett formatervező, Piry Anikó barátságosabbá tegye az aluljárót.

Így nézett ki a helyszín az Egy nap a városban blog felvételén a festés kezdete előtt.

(Kép: Egy nap a városban blog)

(Kép: Egy nap a városban blog)

És így festés közben.

(Kép: Egy nap a városban blog)

(Kép: Egy nap a városban blog)

Majd végül a kész mű.

(Kép: Egy nap a városban blog)

(Kép: Egy nap a városban blog)

Piry Anikó elmondása szerint az volt igazán a nagy élmény, ahogy az aluljáró megszokott, napi közönsége munkáját fogadta. Beszélgettek vele, bíztatták, simogatták, ételt-italt hoztak neki, és mindenki roppant kedves volt hozzá.

Talán, aki kedves és derűs maga is, számíthat a viszonzásra.

Köszönjük a művészeknek ezeket a munkákat, és a MÁV-tól az önkormányzatokig mindazoknak, akik színesítették életünket az elmúlt napokban.