Életmód

Súlyosbítja a kullancsveszélyt a globális felmelegedés

A kullancsszezon hivatalosan már márciusban megkezdődött. Fontos tudni, hogy a vérszívók már nemcsak az erdőkben, hanem a városi zöldterületeken is megjelentek.

A Magyar Kullancsszövetség mobilalkalmazással segíti a kirándulókat a kullancs által terjesztett betegségek megelőzésében. Az alkalmazás megmutatja, hogy az adott területen milyen kullancsfajok élnek, melyek veszélyesek az emberre és milyen betegségeket terjesztenek.

Fotó: Freeimages.com/majasimenc

Fotó: Freeimages.com/majasimenc

A betegséget terjesztő kullancsok száma folyamatosan nő, mert nincsenek téli fagyok, amelyekben az előző évi populáció elpusztulna. A felmelegedés miatt pedig egy új kullancsfaj is érkezett Magyarországra. Évente 50-100 ezer ember betegszik meg kullancs miatt, de az orvosok sok esetben nem jönnek rá, hogy ez áll a háttérben, mert a kullancs által terjesztett betegségek háromszáz egyéb klasszikus belgyógyászati betegséget imitálnak.

Fotó: iStock.com/Risto0

Fotó: iStock.com/Risto0

Zárt ruházat viselése, a patikákban kapható kullancsriasztó készítmények használata mellett fontos a test rendszeres vizsgálata is. Ha pedig valaki kullancsot találna magában, azt kullancseltávolító kanállal szedje ki, a vérszívót ne semmisítse meg, hogy kideríthető legyen, milyen betegséget adhatott át. A védőoltás-sorozatot javasolt ősszel elkezdeni, hogy tavaszra kialakuljon a védelem.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán szerint szerint emiatt legalább a megyei székhelyeken centrumokat kellene létre hozni, ahol olyan orvosok, szakemberek dolgoznának, akik a kullancs által terjesztett fertőző betegségeket önállóan és kevert fertőzéses formában is felismerik.