Életmód

Velence, Florida az elsők között kerülhet víz alá

A NASA már évekkel ezelőtt rávilágított arra, hogy a tengerek szintje a vártnál gyorsabban emelkedik. A Business Insider most egy videót is készített arról, hogy milyen következményei lesznek annak, ha a Föld összes jege elolvad.

A NASA számításai szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik, és az összes gleccser és poláris jégsapka elolvad, a tengerszint-emelkedés az elkövetkező évtizedekben elérheti a 65,8 centimétert is – ennek pedig katasztrofális következményei lesznek.

A Business Insider videója szerint elsőként az alacsony fekvésű szigetállamok, valamint a Velencéhez hasonló városok fognak víz alá kerülni. Ha Ázsiára tekintünk, a helyzet még ennél is drámaibb, olyan – összesen 19 millió embernek otthont adó – metropoliszok tűnnek el, mint Sanghaj vagy Kalkutta, de az USA területe is jelentősen kisebbé válik; Floridának például búcsút inthetünk.

Ha mindez nem lenne elég, a Nanyang Műszaki Egyetem szakemberei szerint az átlagos globális tengerszint 2100-ra akár közel 2,5; 2300-ra pedig 15 méterrel is emelkedhet. Ez azért is aggasztó, mert napjainkban a 7,6 milliárd fős népesség 11 százaléka él 10 méterrel a tengerszint alatt – az Élő Bolygónk erről itt írt bővebben.