Életmód

Zöldebbé tették a legendás versenyt

Csökkenti a környezetszennyezést a világ egyik leghíresebb utcai futóversenye, a londoni maraton, amelynek több tízezres mezőnye vasárnap reggel rajtolt el. 2016-ban még 11 tonna szemetet, benne több tízezer műanyag palackot gyűjtöttek össze a rendezvény után.

Noha a legendás sportesemény résztvevői tavaly 63 millió fontot (mintegy 23,4 milliárd forintot) gyűjtöttek jótékony célra, a versenyen tengernyi műanyag vizespalackot dobtak el a futók – olvasható a BBC hírportálján. Mint a koncertek és más tömegrendezvények, a városi maratonok karbonlábnyomát is megnöveli a sok ezer ember odautazása. Nemcsak a futók, a nézők is óriási tömegű csomagolóanyagot, ételmaradékot dobnak el, nem beszélve a rajt- és befutócsomagok műanyag zacskóiról.

Budapest, 2016. szeptember 11. A 31. Wizz Air Budapest Félmaraton résztvevői 2016. szeptember 11-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Idén számos újdonságot vezettek be a londoni maraton szervezői, hogy zöldebbé tegyék a legendás versenyt: az eddigi 26 frissítőállomás számát 19-re csökkentették, ezzel az útvonalon használt vizespalackok száma 215 ezerre mérséklődik. Három állomáson a műanyag palackok helyett komposztálható poharakat kapnak a futók, de lesz egy olyan pont is, ahol növényi alapanyagból készült, ehető héjú vízkapszulát osztanak. Újrahasznosítható műanyagból készült futóöveket próbálnak ki, melyek segítségével 700 versenyző 2,5 deciliter vizet vihet magával.

A szervezők tömegközlekedésre buzdítják a versenyzőket és szurkolóikat, valamint arra is, hogy vásároljanak helyi élelmiszert, ha lehet, kevés csomagolóanyaggal. A londoni King’s College egy kutatása azt állapította meg, hogy a legutóbbi londoni maraton idején a város légszennyezettsége 89 százalékkal csökkent az útlezárások miatt.