Egészség

A gyomorégés elleni legjobb házi szerek

Kevés olyan szerencsés ember van, aki nem ismeri a gyomorégést.

A felnőttek közül minden második tapasztalja, hogy egy-egy kiadós ebéd után fáj a gyomra. A jelenség oka a túlzott gyomorsav termelés.

shutterstock_1185264241

Következménye a szegycsont mögötti területen jelentkező égető, fájó érzés, amely akár a test többi részébe nyak, a váll és a lapockák irányába is kisugározhat.

Az orvosok szerint a túl zsíros, bőséges és erősen fűszeres táplálkozás és a stressz okozza a kellemetlen tüneteket, de a következmények súlyosak is lehetnek. Ha túl gyakori a savtúltengés reflux betegség, sőt gyomor gyulladás, gyomorfekély is kialakulhat. Szódabikarbónával, savközömbösítő szerekkel csökkenthetjük ugyan a tüneteket, de túl sokszor használni ezeket a szereket nem egészséges.

Mi tehetünk hát a gyomorégés esetén?

Ügyeljünk arra, hogy soha ne legyen a gyomrunk túl üres, de a túlzott jóllakás sem használ.

Inkább sokszor együnk keveset.

Igyunk hideg tejet, ami jó savközömbösítő

A nyers krumpli lé vagy a krumplipüré is közömbösíti a savat. Miként a répa leve és a répapüré is.

De készíthetünk főzetet 1-1 kanál ánizsmagot, zsályát és fél liter vizet leforrázva. Ha ezt az italt kortyolgatjuk napközben elkerül a gyomorégés