Konyha

Mindent a kávéról (Az eszpresszó csodája)

A presszógép csaknem 200 éves feltalálása óta máig ez a legnépszerűbb elkészítési módja a feketének.

A kávékedvelők számára az eszpresszó maga a kávé kultúra alfája és ómegája, a kiindulási alap minden más elkészítési módhoz. Azt mondják, aki nem tud jó eszpresszót készíteni, ne is próbálkozzon semmi mással. Olyan ez, mintha valaki úgy akarna vízilabdázni, hogy nem tud úszni. Szóval, ha éppen úgy döntöttél, hogy a kávé készítés örömeit szeretnéd elsajátítani, akkor a presszókávéval kell kezdened! Napjainkban az egyre jobb otthoni presszógépek megjelenésével már lakásodban is elkészítheted ezt a remeket, ám az igazi ínyencek még mindig a klasszikus kávézókat és az ott dolgozó profi baristák választják, ha egy igazán jó presszó kávét szeretnének.

eszpresszó1

Gondolj bele, hogy eszpresszó az alapja a latténak, a kapucsínónak, americanónak, számos kávékoktélnak, sok egyéb italnak. A crema is hozzájárul a különlegességéhez, hiszen ez a krém a kávé tetején nem csak gusztusos, de igen jelentőségteljes. Azonban hamar elillan, ezért mondják a kávé fanatikusok, hogy az eszpresszót addig kell meginni, míg a crema jelen van. Az olaszok szerint pontosan 10 másodperce van az embernek, hogy a frissen elkészült presszókávét megigya, hiszen azután eltűnik a crema.
Ha a mai kávéd nem eszpresszó volt, akkor nem késő még egyet készítened vagy egy kellemes helyen rendelned!