Kultúra

Kultúrdömping kilenc napon át

Május 25-től június 2-ig ismét megérkezik a Zsidó Művészeti Napokat. Az idén a swing, jazz és popzenei koncertek mellett színházi előadások és filmvetítések színesítik a programot.

A Zsidó Művészeti Napokon (ZsiMü) célkitűzése egész évben lendületben maradni, új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra kifogyhatatlan tárházából. A koncertek között ott lesz a Budapest Bár fellépése, vagy a Budapest Klezmer Band önálló koncertje a MOMkult Színháztermében, de az uránia Nemzeti Filmszínházban Horgas Eszterrel is találkozhat a közönség. A fuvolaművész minden évben új és izgalmas zenei crossover bemutatóval lepi meg a nézőket, nem lesz ez másképp most sem. De fellép Dés László friss, ez év elején alakult zenekara, a Dés László Free Sounds Quartet is, ők május 27-én, az Óbudai Társaskörben zenélnek. Ám a lista még közel sem teljes, így sem. Szinetár Dóra, a Budapest Ragtime Band és vendégük, Ónodi Eszter színművész, valamint a Papa Fleigh és a ZsiMü történetében először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya”.

A Budapest Klezmer Band koncertjén a Dohány utcai zsinagógában 2015-ben Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Budapest Klezmer Band koncertjén a Dohány utcai zsinagógában 2015-ben Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A színházi előadások sorát a világ első klezmer-operettjét, a Menyasszonytánc nyitja, amit újra műsorra tűz a Budapesti Operettszínház, így a ZsiMü előzeteseként öt alkalommal lesz látható a legendás előadás. A MOMkult Kupolában Mácsai Pál Örkény István novelláiból olvas fel, Képzavar címmel pedig látványszínházi előadást mutat be két fiatal színész Páder Petra és Borbás Gergő. Borítékolható szerelem a sokatmondó címe Náray Erika és Nyáry Krisztián estjének. Ez május 28-án, 19 órakor, a Budapest Jazz Clubban kel életre Nyáry tavaly megjelent, „Írjál és szeressél” című könyvének szerelmes gyűjtése nyomán.

Szinetár Dóra is a fellépők között

Szinetár Dóra is a fellépők között

A ZsiMü közönsége is megnézheti Révész Bálint filmjét, a Nagyi Projektet, méghozzá május 28-án, 20 órától, a Puskin Moziban. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával. A ZsiMü idén egy új műfajt is beemelt a rendezvénysorozat kommunikációjába, és Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készített a rendezvénysorozat sztárjaival.

De idén a gyerekeknek is készülnek egy bemutatóval, méghozzá egy kortárs táncszínházzal épp gyereknapon. Május 26-án 15 órától a Bethlen Téri Színházban a két Lotti várja a kicsiket és nagyokat. És, ha már tánc: az Inversedance Fodor Zoltán Társulat művészei páratlan táncszínházi élményt garantálnak, friss bemutatójukkal, június 2-án, Jeruzsálem Napján, az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban.