Egerről és környékéről régóta tudjuk, hogy hagyományosan jó borokat készítenek, ám minden évben összegyűlnek a helyiek azért, hogy kiderüljön közülük kié a legjobb bor. Nem volt ez másképpen ebben az évben sem, amikor 36 termelő 194 mintát küldött be zsűrizésre, ami rekordot jelent az Egri Borvidék Borversenyén. Összesen 83 fehér, 19 rozé és 92 vörösbor versengett egymással.
Szőlőtáblák Eger határában, az egri borvidéken. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
A zsűri 7 kategóriában értékelt, melynek elnöke Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati Szakképző Iskola igazgatója volt, aki elmondta, hogy jó látnia, hogy évről évre nem csak a nevezők száma, de a nevezett borok minősége is javul. Továbbá arról is beszélt a szakember, hogy az a bor, ami itt jó eredményt ér el, más hazai és nemzetközi mezőnyben is jól szerepelne.
A zsűri végül 2 nagy arany, 44 arany, 132 ezüst és 8 bronzérmet osztott ki. A legeredményesebb borászat a Thummerer Pincészet lett 7 aranyéremmel, mellette 6 ezüstöt is begyűjtöttek.
A fotó illusztráció
Legjobb Fehér bor – Gál Lajos Pincészet, Kántor-tag Olasz rizling Grand Superior 2016
Legjobb Egri Csillag bor – Gál Lajos Pincészet, Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2018
Legjobb Rozé bor – Varsányi Pincészet Kft., Felső-magyarországi Cabernet Rosé 2018
Legjobb Debrői Hárslevelű bor – Varsányi Pincészet Kft., Debrői Hárslevelű 2017
Legjobb Vörös bor – Juhász Testvérek Pincészete – Juhászvin Kft., Egri Cuvée 2016
Legjobb Egri Bikavér bor – Thummerer Vilmos, Thummerer Egri Bikavér 2015
Legjobb Desszert bor – Tóth és Tóth Debrői Borok, Debrői Hárslevelű Superior 2017 (Champion Díj)