Konyha

A környezetbarát kávé

A Föld napján több hazai kávézóban is elindult a fenntarthatóság jegyében kialakított saját elviteles csésze rendszer.

Arról már mi is beszámoltunk többször, hogy a kávé a világ legnépszerűbb itala és az olaj után a második legmeghatározóbb gazdasági erejű anyag. Azonban sajnos árnyoldala is van a feketének, ugyanis becslések szerint egy évben világszinten nagyjából 500 milliárd papírpoharat használunk el. Azonban létezik megoldás erre a problémára, az egyik ilyen a saját elviteles csésze.

papírpohár1

A kávéfeldolgozás során a kávémag köztes, belső héja a husk megmarad, ezért gondolta úgy néhány okos ember, hogy ezzel lehetne kezdeni valamit. Például ebből a természetes anyagból készítsenek egy többször felhasználható csészét. Közösségi finanszírozásból 2 éve elindulhatott a gyártás, aminek végén elsőként Ausztráliában kezdhették használni a kávézók és a vendégek a HuskeeCupot. Ez az új csésze tartja a meleget, viszont a bordáinak köszönhetően nem égeti meg az ember a kezét. Bírja a mosogatógépet és jó ideig eláll. E mellé az auszik bevezették a csererendszert is, így a kávékedvelő egyszerűen leadja rendeléskor a csészéjét, ami helyett a kávézó a saját készletéből egy tisztába tölti a kért kávét.

papírpohár2

A jó hír, hogy hazánkban is 11 kávézó bevezette ezt a rendszert a Föld napján, április 22-én. A helyek, ahol egy jó kávéval még tehetsz is a környezetedért:

Bloom Coffee
By Beans Coffee
Csillaghegyi Megálló
Dorado Café
Dose Espresso
Double Shot (2 helyszínen)
Dynamo Bike & Bake
Fabrik Budapest
Horizont
Kontakt
Mantra Specialty Coffee Bar