Életmód

Tények, amiket nem árt, ha tudsz az oltásokkal kapcsolatban

Habár a járványokra vonatkozó mutatók jelentősen javultak Európában, még mindig túl sok embernél hiányzik az oltások adta védelem. Pedig a védőoltások hiányának következményei egyértelműek.

A védőoltásoknak köszönhetően – a WHO (Egészségügyi Világszervezet) magyarországi irodájának adatai szerint – Európában a legtöbb gyermek és felnőtt immunizált kanyaró, rubeola, mumpsz, diftéria, szamárköhögés, tetanusz és járványos gyermekbénulás ellen, ahogy egyre több a pneumococcus, a humán papillomavírus és a hepatitis B vírus ellen beoltottak száma is. A második adag kanyaró tartalmú vakcinát 2017-ben több gyermek kapta meg, mint valaha, ezzel az európai régióban átlagosan 90 százalékos az átoltottság.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Mindezek ellenére még mindig túl sok embernél hiányzik az oltások adta védelem és biztonság a WHO szerint. Hangsúlyozzák: a védőoltások elmaradásának következményei egyértelműek, hiszen 2018-ban Európában több mint 82 ezer kanyarós megbetegedés történt, és 72 beteg halt meg annak szövődménye miatt.

A WHO szerdán kezdődő Európai Immunizációs Hete segít ráirányítani a figyelmet erre azáltal, hogy hangsúlyozza a védőoltások fontosságát: az „Előzd meg. Védd meg. Oltass” szlogen is ezt az üzenetet hordozza.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Tények az oltásokkal kapcsolatban, amiket nem árt tudni:

• A fertőző betegségek elleni védőoltás nemcsak az adott egyént, hanem a körülötte lévő személyeket is védi.
• A védőoltásnak köszönhetően a járványos gyermekbénulás előfordulása 1988 óta 99,9 százalékkal csökkent.
• A humán papillomavírus (HPV) védőoltás a méhnyakrákos megbetegedések 90 százalékát megelőzheti. A HPV oltás rendszeres méhnyakrák-szűréssel kiegészítve a leghatékonyabb eszköz a méhnyakrák megelőzésére.
• A kanyaró a világ egyik legfertőzőbb betegsége. Az oltatlan kisgyermekek vannak a legnagyobb megbetegedési kockázatnak kitéve, a szövődményeket és a halálozást is ideértve.
• Terhes nőknél a rubeolafertőzés magzati halált vagy veleszületett rendellenességeket okozhat. A gyermekkori rubeola elleni védőoltás egész életen át tartó védettséget biztosít.
• A hepatitis B elleni védőoltás hatékonysága 95 százalékos a fertőzés és a hepatitis B miatt kialakuló krónikus betegség és májrák megelőzésében.
• A kombinált vakcinák, mint például a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés (DTP) elleni oltás, csökkentik az orvosi vizitek és a szükséges injekciók számát, ezáltal csökkentve a gyermekek által megélt kényelmetlenséget.