Kultúra

Puccini könnyed operáját mutatja be az Erkel Színház

Május 26-án, először mutatja be az Erkel Színház Puccini A fecske című operáját. A darab eredetileg operettnek, a bécsi Karltheater operettműhely megrendelésére készült, mégis opera lett belőle.

A Fecske Puccini egyetlen könnyedebb műfajú, kései műve, amelyet egy bécsi színház igazgatóinak felkérésére írt. Puccini, busás honorárium fejében is csak azzal a feltétellel fogott hozzá a komponáláshoz, hogy Olaszországban soha nem fogják bemutatni a művet. Az I. világháború alatt írt operát végül 1917 tavaszán, semleges területen, Monte-Carlóban mutatták be, elnyerve a Cote d’Azur közönségének tetszését.

Erkel Színház Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Erkel Színház Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Wikipédia szerint az eredeti partitúra valami egyveleg volt a Bohéméletből és a bécsi operett ismert fordulóiból; egy adag Kaméliás hölggyel megfűszerezve. A helyszín Párizs, a hangulat pedig bécsi volt. Mikor Puccini kézhez kapta a szöveget, a postafordulóval vissza is küldte. A bécsiek azonban nem hagyták annyiban a dolgot, Milánóba utaztak, ahol szerződési jogaikra hivatkozva heves vitákat folytattak Puccinivel. Végül Puccini beleegyezett, hogy befejezi a darabot.

Különleges hangszerelésű szimfonikus kompozíció született, ahol a korabeli tánczenék, a keringő, tangó, polka és a foxtrott elemei keverednek. Az Erkel Színház előadásának partnere a Kolozsvári Magyar Opera. A karmester Horváth József, a rendező Anger Ferenc lesz.