Te + Én

Ezért tűnik el a szexuális vágy a kapcsolatokból

Teljesen természetes, hogy a szexuális vágy nem mindig ugyanolyan erős. Változatai függnek a hormonoktól, az életmódunktól, de még a korunktól is.

Attól, hogy épp nincs kedved a szexhez, még nem biztos, hogy probléma van veled. A Medical News Today cikke szerint bizonyos életszakaszokban hormonális változásokhoz köthetően, vagy életmódunk is tehet arról, hogy mennyire magas a libidónk. Az úgy nevezett szexuális vágy életünk során gyakran változik, és az ingadozás teljesen normális. Okozhatja stressz, önértékelési-, vagy egészségügyi problémák. Ha ez utóbbiról van szó, mindenképp a végére kell járni, mert ez nem fog magától elmúlni. Csak egy példa: a cukorbetegséggel küzdő nők gyakrabban kapnak el valamilyen gombás vagy húgyúti fertőzést, az ebből eredő fájdalomérzés pedig a szexuális vágy ellen van. Hiszen így kinek lenne kedve a szexhez?

Fotó: iStock.com/vitalssss

Fotó: iStock.com/vitalssss

A probléma ott van, ha ez az állapot tartósan fennmarad. Az egészségügyi állapot magával hozza a párkapcsolati nehézségeket is. Ha megjelennek a rendszeres veszekedések, a traumák, előbb-utóbb a bizalom is elvész, és nem fogod kívánni a párodat. Egyre inkább idegennek fogod érezni magad mellett, és ha mégis össze kell bújnotok, csak még nagyobb ellenérzések lesznek benned.

Fotó: iStock.com/iascic

Fotó: iStock.com/iascic

A női hormonrendszer élettani változásai sokszor felelnek a csökkenő szexuális vágyért. A legjobb, ha erről (is) beszélgettek. Fontos, hogy a párod megértse a tested és a lelked működését is. Kutatások igazolják, hogy a CBT-terápiák és a mindfulness módszerek a nők esetében kiemelkedően hasznosak, ha a libidó felélesztéséről van szó. De a hormonterápiák is segíthetnek a nőknek, és férfiaknak egyaránt.