Kultúra

Az irodalomé lesz a főszerep a Kávéházak Éjszakáján

Irodalmi estek és jazzkoncertek teszik különlegessé a május 17-ét, ami a Kávéházak Éjszakája lesz. Harminc helyszínen, közel száz kulturális program várja a kávéházak szerelmeseit.

Kosztolányi Dezső száz évvel ezelőtt egyszerűen csak kávévárosként emlegette Budapestet. A főváros kávéházai mindig is kiemelkedő szerepet töltöttek be Budapest történelmében. A 19. században igazi kultúrkör alakult ki bennük, az irodalmi élet fontos központjai voltak. Ezért tavaly, a Budapest Főváros Önkormányzata úgy döntött, hogy megrendezi a Kávéházak Éjszakáját. Az esemény annyira jól sikerült, hogy idén sem maradhat el.

A Kávéházak Éjszakáját 2018-ban rendezték meg először

A Kávéházak Éjszakáját 2018-ban rendezték meg először

Ezen az estén szeretnék megmutatni a város legemblematikusabb kávélelőhelyeit és az ott pezsgő kulturális életet megeleveníteni: történelmi, zenei, színházi, és irodalmi eseményekkel. A kávéházak története mellett, magáról a kávéról is sok érdekességet hallhatunk. Például Illy Ferenczről, az olasz presszó magyar származású atyjáról.

A múlt évben 4000 érdeklődő fordult meg a Kávéházak Éjszakáján, ahol a csordultig megtelt helyszíneken izgalmas kulturális programokkal fogadták az érdeklődőket, méghozzá teljesen ingyenesen. Az óriási érdeklődésnek köszönhetően idén még több kávéházban, még több irodalomi est és jazz koncert lesz látogatható. Az előadásokon, a magyar irodalom olyan gyöngyszemei kerülnek elő, mint Gyarmati Fanni naplója, Mészöly-Polcz Alain levelezése, Arany-Petőfi levelezése vagy az Ady 100 est.

A Gerbeaud idén is fontos helyszín lesz

A Gerbeaud idén is fontos helyszín lesz

Serfőző Krisztina, a kezdeményezés főszervezője elárulta, hogy a kávéházi hangulathoz leginkább illeszkedő zenei irányzat, a jazz szerelmesei számos koncert közül válogathatnak. A Budapest Music Centerrel kötött együttműködés keretében több, mint tíz helyszínre jazz fellépőket szerveznek, melyek legpopulárisabb számaiból lemezt is készítenek.

A részt vevő kávéházak között vannak tradicionális helyek, mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark vagy a Hadik Kávéház. De az újhullámos, kortárs jellegű kávézókat is érdemes lesz felkeresni, ilyen a Kelet Kávézó, a La Nube café, a Café Smúz, vagy a Madal Café.