Egészség

A szép fogsor jobban fiatalít, mint a drága arckrémek, vagy akár a botox

Mikor mosolyogtál gondtalanul utoljára?

Sok ember nem mer mosolyogni, mert hiányos a fogsora. Mégsem megy fogorvoshoz, mert fél, mert nincsen rá pénze, mert nem tudja, hogy mi vár rá a rettegett orvosi székben.

shutterstock_625909484

Pedig a fogkezelések ma már nem fájnak, legfeljebb kellemetlenek. Sok ember mégis azért választja inkább a rossz fog kihúzását, mert az ingyen van, és gyors. Míg sok megtartó fogkezelés hosszadalmas és drága.

Sorozatunkban közel megyünk a félelemhez. Elmondjuk mi vár rád, meglátod nem is olyan rettenetes.

Ha a szuvasodás elér egy olyan mértéket, hogy sima töméssel már nem lehet megoldani a problémát, akkor jön a gyökérkezelés. Ez azt jelenti, hogy a fog üregrendszerét, amelyben élő idegek, kötőszövetek, erek vannak, az orvos feltárja, kitisztítja, fertőtleníti, és gyökértömő anyaggal hermetikusan lezárja. Ezzel az eljárással a fog élete a legtöbb esetben jelentősen meghosszabbítható.

Természetesen a gyökérkezelésnek is vannak bizonyos anatómiai és kórtani jellegű kockázatai, például kérdés lehet, hogy feltárható-e a teljes gyökércsatorna-rendszer. Amennyiben a fog a gyökérkezelés ellenére fáj, illetve tályog vagy ciszta alakul ki a gyökér csúcsán, akkor egy kis műtéti beavatkozással az ínyen és a csontfalon keresztül az orvos eljut a gyökércsúcshoz, ott pedig kitisztítja a fertőző részt, és összevarrjuk a nyálkahártyán ejtett metszést. Ezt a beavatkozást nevezik gyökércsúcs-rezekciónak.

Mindez ma már kellő érzéstelenítéssel teljesen fájdalommentesen elvégezhető. Ne add fel! Ha fáj, azonnal menj fogorvoshoz és csak a legvégső esetben engedd meg, hogy a fogadat kihúzzák. Mert azt később megbánod. Ráadásul egy kihúzott fog pótlása sokkal többe is kerül.