Életmód

Ne azzal vessünk véget a böjtnek, hogy megtömjük magunkat sonkával

Ne egyetlen kiadós étkezéssel pótoljuk, amit az elmúlt hetekben megtagadtunk magunktól.

Takács Hajnalka dietetikus, táplálkozási szakértő az M1-en arról beszélt: ne terheljük meg szervezetünket a 40 napos húsvéti böjt vagy egy fogyókúra után, és ne egyetlen kiadós étkezéssel pótoljuk, amit addig megtagadtunk magunktól.

Fotó: iStock.com/arfo

Fotó: iStock.com/arfo

Arra is figyelmeztetett: nagyon fontos a rendszeres zöldség- és gyümölcsbevitel is. Magyarország sajnos első helyen áll Európában az elhízás és a daganatos megbetegedések, illetve az azokból fakadó halálesetek százezer főre vetített számát tekintve, ugyanakkor az utolsó harmadban van a zöldségfogyasztás terén, pedig a nagyobb zöldségbevitel is javíthatna a kedvezőtlen mutatókon.

Feltámadás és termékenység

Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató arról beszélt: a feltámadás keresztény gondolatköre és a népi hagyományok tavaszváró jelentései összefonódnak ezekben a szimbólumokban. A tojás egyaránt jelképezi Krisztus feltámadását és a termékenységet, a piros pöttyök a tojáson pedig egyes mondák szerint Krisztus vérét. A piros szín emellett a szerelemre is utal – mondta a szakember.

Kazincbarcika, 2009. április 5. Húsvéti tojások azon a hat méter magas Tojásfa-Életfán, amit Kazincbarcika 55. születésnapja alkalmából és a közelgő húsvét tiszteletére állítottak, amelyen körülbelül 12 ezer darab - kazincbarcikai gyerekek és felnőttek által készített - kifújt hímes tojást helyeztek el. MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János

Amikor a kiöltözött fiúk és lányok a népszokásoknak megfelelően bevonulnak a faluba, a tavasz megérkezését jelenítik meg – tette hozzá a néprajzkutató.