Kultúra

Kakukkfészek a Radnótiban

Javában tartanak az évad utolsó bemutatójának próbái a Radnóti Színházban. A Kakukkfészek előadást, Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére című regénye alapján, Zsótér Sándor rendezi.

Május 4-én mutatja be a Radnóti Színház az évad utolsó rendezését. A Kakukkfészek című darabnak biztos alapjai lesznek, hiszen Ken Kesey regénye, a Száll a kakukk fészkére már filmként és színdarabként is bizonyított. A könyv 1962-ben jelent meg, egy évvel később pedig a színpadi változat is elkészült. Miloš Forman 1975-ös filmje óta pedig az is ismerheti, aki nem olvasta a művet.

Fotó: Jászai Csaba

Fotó: Jászai Csaba

Az elmegyógyintézetnek azon az osztályán játszódik, ahol Ratched főnővér diktál. Az osztály több lakója itt húzza meg magát, mert nem tudja, vagy nem akarja vállalni azokat az összeütközéseket, amik a társadalomban való létezéshez elengedhetetlenek. Inkább vetik alá magukat a főnővér törvényeinek. Az egyik legrégebbi lakó, Bromden, a félvér indián süketnémának tetteti magát. Ha el tudja titkolni, hogy van esze, békén hagyják. Új beteg érkezése kelt átmeneti érdeklődést a bentlakókban. Randle Patrick McMurphy is tettet. Ő azt, hogy bolond. De ő nem rejtőzködő fajta. Szeret élni, és szereti, ha élnek körülötte. Szórakozni akar és szórakoztatni, és megvan benne a felháborodás képessége…

Jelenetek az olvasópróbáról Fotó: Falus Kriszta

Jelenetek az olvasópróbáról Fotó: Falus Kriszta

Az előadás főbb szereplői: Csomós Mari, László Zsolt, Vilmányi Benett, Kováts Adél, Bálint András. A rendező a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Zsótér Sándor.