Konyha

Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

Az egyesület fő célkitűzése a térség átfogó gasztronómiai és kulturális örökségeinek megőrzése és terjesztése.

A magyar szakemberek mellett horvát, szlovák, román, szerb, szlovén és kárpátaljai cégvezetők is jelen voltak Gödöllőn, ahol létrejött egy új szervezet. Elképzeléseik szerint egymás országainak kiváló minőségű gasztronómiai termékeihez szélesebb piacot biztosítanak egymásnak, illetve segítenek azok megismertetésében. Ez pedig szakmai fórumok, közönségtalálkozók, termékbemutatók szervezésével kívánják megvalósítani, így feltehetőleg hamarosan a balkáni és akár a szláv konyha remekivel is megismerkedhetünk például egy fesztivál jegyében hazánkban.

balkáni.ízek

A létrejött gasztronómiai szervezet tizenöt tagozatot foglal magába, köztük a bor és sommelier szekciót, a sajt- és tejtermék-, sör-, kávé és tea, pálinka és párlatok, víz és üdítőipari termékek, étterem és vendéglátás, édesipari termékek, hús és tojás szekciót, a halkészítmények, zöldség és gyümölcs, alapélelmiszerek, biotermék szekciókat, valamint külön tagozat foglalkozik a kereskedelemmel és a médiamegjelenéssel is.