Egészség

Végre süt a nap! Ezerrel

És, ha süt, az ember napra vágyik. Hiszen olyan hosszú volt a tél, olyan sápadtak vagyunk, szükségünk van a napsugárra.

A baj csak az, hogy a bőrgyógyászok elrontották ezt a remek kikapcsolódást. Pedig milyen jó dolog csak feküdni a napon és nem csinálni semmit, miközben barnulunk és álmodozunk, és el-elszundikálunk. No de ki mer manapság ilyesmit csinálni? Hiszen jön a rettegett melanoma, a leégés, a szeplők. No meg a kozmetikusok is állítják, hogy ha túl sokat vagyunk a napon, bőrünk elvékonyodik, ráncossá válik.

Fotó: Pexels/ NIKOLAY OSMACHKO

Fotó: Pexels/ NIKOLAY OSMACHKO

Szóval lassan napozni sem merünk. Ami butaság. Ha vigyázunk, Ha 11 és 15 óra között árnyékban maradunk, akkor reggelenként, délelőtt és délután bátran napozhatunk. Persze nem kell órákra kifeküdni, de egy kicsit, egy fél órácskát bizony kell, mert a nap gyógyít. Fokozza a szerotonin, az öröm hormon termelődését, jó hangulatunk lesz. A napocska serkenti a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, javítja a koncentrációs készséget, aktivizálja bőrben lévő D vitamint. Sőt képes gyógyítani, a mással alig kezelhető ekcémát, valamint bizonyos allergiákra is jó hatással van. Ha egy fél órát napozunk kevésbé leszünk éhesek, mert a napsugárzás csökkenti a falási rohamokat és erősíti az immunrendszert A túlzásba vitt napozás azonban, megbetegít. A túl erős sugárzás megterheli a szervezet védelmi rendszerét, no meg leégünk.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Ha túl sokat és rosszkor vagyunk a napon kialakulhat az agyhártyák gyulladása. Úgy mondjuk napszúrást kapunk, szédülünk, fáj a fejünk, hányingerünk is lehet. Elég kellemetlen: Ha ilyesmit érzel, feküdj le elsötétített szobában igyál sokat, s, ha nagyon vacakul érzed magad hideg vizes borogatás a homlokra, tarkóra, míg elmúlik a baj. Ha néhány napon belül nem felejted el az egészet, érdemes magadat orvosnak megmutatni