Te + Én

A férfiak arca árulkodik a hűtlenségről

Egy új kutatás szerint a megcsalás jeleit egyértelműen láthatjuk az arcon. Szakemberek azt fejtették meg, hogy a férfiasabb arcú pasik nagyobb valószínűséggel hűtlenek, és szeretnek csábítani.

A The Guardian című lap arról a kutatásról számolt be, amit a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói végeztek. Az önkénteseknek 189, korábban fotózott, felnőtt férfi és nő arcát kellett megvizsgálniuk. A nőkről készült fényképeket összesen 293 férfi és 472 nő értékelte, míg a férfiakét 299 férfi és 452 nő, akiknek egy tízes skálán kellett megtippelnie, hogy a fotókon látott egyén mekkora valószínűséggel lehet hűtlen. Végül a fényképeket értékelték három szempont, a vonzerő, a megbízhatatlanság és a férfias vagy nőies megjelenés tekintetében.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

A kutatók persze korábban megkérdezték a lefotózott személyeket arról, hogy mennyire csalfák. És a következő eredmény született. A férfias arcúak, tehát az erősebb állkapoccsal és vékonyabb ajkakkal megáldott férfiaknak egyfajta evolúciós előny jutott, ami miatt a nők egy olyan, potenciális jelöltet látnak bennük, akik könnyebben el tudják őket csábítani.

Fotó: pexels.com/businessmanchairsfacialexpression

Fotó: pexels.com/businessmanchairsfacialexpression

Az eredmények azt mutatták, hogy mind a férfiak és mind a nők nagyobb arányban adtak magasabb pontszámot a férfias megjelenésű személyekre, és ezek az egyének a korábbi megkérdezés során is nyíltan bevallották a hűtlenségük vagy épp azt, hogy imádnak vadászni, nőkre. A kutatók ezért gondolják úgy, hogy a hűtlenségre való hajlam valóban nyomokat hagyhat a férfiak arcán

A nők képeinek vizsgálata során azonban nem találtak hasonló összefüggést.