Egészség

A böjt csodákra képes

A Jézus Krisztus feltámadását ünneplő húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe. Erre készít föl a hitben való elmélyedést szolgáló böjti időszak.

Az eredeti nagyböjt legszigorúbb betartása az, mikor negyven napon át naponta csak egyszer, napnyugta után eszik a böjtölő. A modern egyház a böjti előírásokon nagyon sokat enyhített: az 1251. kánon alapján a katolikusoknak csak hamvazószerdán és nagypénteken kell szigorú böjtöt tartaniuk.

shutterstock_1082217134

A böjt jelentése hagyományos értelemben a lemondás. Tartózkodás valamilyen ételtől, italtól, tevékenységtől, de igazi jelentése túlmutat ezen a meghatározáson. A különböző spirituális, meditációs mozgalmak és az alternatív gyógyászat egyre inkább a böjtkúrák felé fordulnak.

Nem véletlenül. Régen is így tettek őseink, így tesznek az állatok, ha betegek, sőt a kisgyerekek is, ha elkapnak valami fertőzést. Így tesznek, amíg el nem rontjuk őket. Az emberiség történetében, a vallások mindegyikében jelentős szerepet tulajdonítanak a böjtnek. Ennek nem csak spirituális, de egészségügyi oka is van. A kínai mondás szerint a halál a bélben lakozik. S, ha nem is a halál, de a betegség biztosan. Az emésztőszervi problémák teszik tönkre az egészséget, betegítik meg az embert, tesznek idő előtt öreggé és csúnyává.

shutterstock_398234143

Böjtölni kell hát.

Böjtölni azonban nem könnyű. Sok múlik a helyen, a körülményeken. Mert a böjt több, mint tartózkodás bizonyos ételektől. A böjt lelki megtisztulás is. Csend kell hozzá, tiszta levegő, okosan felépített mozgás, masszázs, vízi és szauna terápia. A legrégebben működő böjtterápiás központ a Dunakanyar fölött, a visegrádi fellegvár alatt, a pilisi erdő közepén van. A teraszról kizárólag fák borította dombokat látni. Éjjelenként szarvasok lépteit hallani, hajnalonként fenyőrigók, világoskék kabátos cinkék, fekete- és sárgarigók vitatkoznak a fák ágain.

shutterstock_573686731

Böjtölni persze ott se könnyű. Sok múlik az emberen is, aki a böjtöt vezeti. Mint mindenhez ehhez is érteni kell. Arádi Antónia volt az első Magyarországon. Aki manapság böjtkúrákat szervez, sokszor őt utánozza. De nála jobban nem tudja senki, ezt hogyan kell. Hiszen önmagán próbálta ki. Tudja, hogy mit érez az ember, aki bajban van, és tudja, hogyan lehet rajta segíteni. Nem véletlen, hogy vendégei évente rendszeresen visszatérnek. Néhányan évente kétszer is. A hely ideális. Az erdő mélyén nincs kísértés, nincsenek vendéglők, boltok, pékek. Csak csend, városi tüdő számára szinte metszően tiszta levegő, és ameddig a szem ellát, fenyőerdők meg nyugalom. A házban nincs egyéb élelem. Nem lehet a frizsiderbe nyúlkálni, nincs csokoládé a fiókok mélyén, se maradék keksz, ropi, egyebek.

shutterstock_526127998

Van viszont nyirokrendszert serkentő fáslizás, szauna, torna, aqua fitnesz, TRX, kirándulás profi túravezetővel, olyan csodálatos helyekre ahová nélküle nem lehetne. De vannak kis túrák is melyek kikerülik a nagy emelkedőket-völgyeket. Aztán ayurvedikus masszázs és obesitológus orvosi segítség, ha szükséges. No meg korai ágyba bújás.

Aki egy tíznapos böjtkúrát végig csinál rájön, hogy mennyi mindenre képes.

Megtapasztalja, hogy milyen jól érzi magát, ha időben felkel és lefekszik, ha keveset és jót eszik és legyőzve lustaságát még a mozgást is megszereti.