Csillagok

Túl az ötvenen a nő, aki megálljt parancsolt a zaklatásoknak

Ashley Judd színésznő bátorsága kellett, ahhoz, hogy kiderüljön a Hollywoody-i álomgyárban megszokottak a szexuális zaklatások egyes nagyhatalmú producereknél.

A népszerű színésznő Ashley Tyler Ciminella néven született 1968. április 19-én Kaliforniában, Granada Hillsben, a sikeres coutnryénekesnő Naomi Judd lányaként.

Az egyetemen döntött úgy, hogy kulturális antropológia helyett a színészmesterséget választja, és Hollywoodba költözött. 1991-ben a máig népszerű Star Trek sorozatban debütált, majd filmekben és sorozatokban felváltva játszott.

Igényesen válogatva vállalt el filmeket, 1995-ben már Robert de Niróval és Al Pacinóval szerepelt, később főszerepeket is kapott. A 2000-es évekre a legfoglalkoztatottabb amerikai színésznők egyike lett.

A színészi pálya mellett részt vesz a globális humanitárius erőfeszítésekben és politikai aktivista is, illetve a közelmúltban ő mert elsőként a nyilvánosság elé állni azzal, hogy a nagy hatalmú Hollywood-i producer, Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta. Bátorsága más színésznőknek, színészeknek is például szolgált, így azóta számos per zajlik Weinstein ellen.