Otthon

Osztrák, magyar, román internetezési sajátosságok

Ahány ház, annyi szokás.

Haza mész, teszel-veszel valamit, eszel, lerogysz a tévé elé, de közben böngészel a telefonodon is, vagy a számítógépeden.

Merre jársz? Milyen oldalakat látogatsz a legsűrűbben?

Ne legyenek kétségeid, az internet világában nem sok titkod van, a „nagyok”, a Google, a Facebook, a Microsoft, az Apple és még tucatnyi cég minden rezdülésedről tud, s ha alaposan megszorongatják őket, akkor a hatóságokkal is megosztják rólad szóló információiakat. Ha mindezeket kinyomtatnák – ismétlem, csak amit rólad tudnak –, olyan vastag lenne, mint egy régi telefonkönyv. (Ha emlékszel még, vagy láttál valaha telefonkönyvet.)

Sokkal kevésbé izgalmas adatokat te is megtudhatsz országod vagy szomszédjaid internetezési szokásairól. Engem az érdekelt, mi a különbség – mondjuk – az osztrák sógorok, a magyarok és a románok érdeklődési köre között, hogy nyugatról haladjunk dél-keleti irányba.

Íme a végeredmény: legelöl az osztrákok, aztán mi, majd a románok leglátogatottabb oldalai:

Képernyőfelvétel (16962)

Nem a legfontosabb szempont, de rögtön szembeötlik, hogy a legnépszerűbb magyar 12 közé nem fért be egyetlen pornóoldal sem. Sőt, a listát bogarászva kiderül, az első ilyen tartalom nálunk csak a 23. Az osztrákoknál ez még éppen belefér a legnépszerűbbe, a románoknál a 9.

shutterstock_764209072

Az osztrákok némi keresgélés, videónézegetés és közösségi aktivitás után vásárolgatni kezdenek. A románok is, de ők először használt holmikat keresnek a neten, aztán csak az újakat. A magyarok – és ez kemény sajátosság – igyekeznek valamit feketén letölteni. A másodkézből származó dolgok keresgélése csak azután kezdődik, hogy kielégítették politikai és pletykaéhségüket.

Azért ilyen fekete letöltő oldal a románoknál is ott van a legnépszerűbbek között.

shutterstock_1333578095

Magyar sajátosság, hogy sok időt töltünk hivatalos ügyeink intézésével az Ügyfélkapun (gov.hu). Ez a nagy ügybuzgóság a szomszédoknál ismeretlen.

Az osztrákok elsősorban a közszolgálati médiából tájékozódnak és a nyomtatott újságok netes változataiból, a magyaroknál a kereskedelmi oldalak a jellemzőek, a románok, mintha nem is olvasnának híreket.

shutterstock_285846593

Viszont őket érdeklik legjobban a filmek részletei, mindent tudni akarnak egy-egy alkotásról. Román sajátosság az is, hogy egy csokoládégyártó oldalán játszanak gyerekeik.

Az osztrákok a gyógyszereket leginkább a netről rendelik meg.