Kultúra

Világhírű karmester érkezik a Müpába

Budapestre érkezik napjaink egyik legfoglalkoztatottabb karmestere, Valerij Gergijev. A Maestro Csajkovszkij ritkán játszott operáját, a Jolántát mutatja be Müpa színpadán, április 20-án.

Az 1953-ban született karmester arra tette fel életét, hogy hazája zenei gazdagságát az egész világgal megismertesse. Talán senki nem tett annyit a 19. és 20. századi orosz repertoár népszerűsítéséért, mint Gergijev.

A karmester munka közben Fotó: Valentin Baranovsky

A karmester munka közben Fotó: Valentin Baranovsky

A Müpában színre kerülő opera egy szép és fiatal, ámde születése óta vak hercegnő, Jolánta történetét meséli. Ez Csajkovszkij utolsó operája, igazi csemege a műfaj szerelmeseinek. Az 1892-ben bemutatott mű minden szempontból különleges alkotás, hiszen témaválasztásának drámaisága mellett értelmezése is különleges feladat: a felszínen zajló emberi drámák mellett szimbolista, sőt pszichoanalitikus megközelítés is benne rejlik a műben. Az opera szakavatott ismerője, Valerij Gergijev több ízben dirigálta már a művet, a budapestihez hasonló koncerttermi előadásai nagy sikert arattak Hamburgban és Barcelonában is.

Az előadás többek közt attól is különleges, hogy Gergijev most először áll a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem karmesteri pulpitusára saját együttese élén egy olyan opera előadásával, melynek ősbemutatója is a Mariinszkij Színházban volt 1892. december 18-án.

A moszkvai Csajkovszkij Zenekar

A moszkvai Csajkovszkij Zenekar

A Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszában idén az orosz kultúrkör áll, így az április 22-ig tartó eseménysorozat keretében számtalan orosz kapcsolódású program követi egymást. Április 18-án magyar művészek Nemzetek zenéje – Orosz est címmel adnak különleges kamarakoncertet az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapest Music Center koncerttermében pedig tanúi lehetünk Dave Liebman és Kristjan Randalu rendhagyó, Muszorgszkij-ihletésű zenei utazásának. Valerij Gergijev és a Mariinszkij Zenekar pedig április 20-án varázsol a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán.