Konyha

Nassolás lelkiismeret-furdalás nélkül - Máktorta

A mákról kevesen tudják, hogy az egyik legjobb kálcium forrás és liszt helyett is használható, illetve remek ízt ad számos desszertnek.

Hozzávalók (egy átlagos méretű tortához):

12 db tojás (piacról termelőtől)
460 g por eritrit (180 g a tojásfehérjéhez és külön 280 g a vajhoz)
260 g vaj (ha lehet kézműves termék)
500 g finomra darált mák
1 dl tej
1 teáskanál őrölt fahéj
dió és mogyoró a díszítéshez

máktorta

Elkészítés:

Vajazd ki a tortaformát, majd vékonyan szórd bele a mákot. Ezután válaszd szét a tojásokat. A vajat keverd habosra az eritrittel, amikor már jól összekeverted, folyamatosan add hozzá a tojássárgáját. Következő lépésként verd kemény habbá a maradék eritrittel a tojásfehérjét. A mákot, a tejet és a fahéjat egy tálban vegyítsd össze és add hozzá a kikevert vajhoz, majd fokozatosan kis adagokban ad hozzá a tojásfehérje habot. A kapott pépet öntsd a tortaformába és a 150°C fokra előmelegített sütőben 80 percig süsd. Sütés után hagyd kihűlni.