Egészség

A daganatos betegségek harmada megelőzhető

A legtöbbet mi magunk tehetünk az egészségünkért

A Magyar Rákellenes Liga MTI-hez eljuttatott közleményük szerint Magyarországon kiemelkedő probléma az egészségértés és az öngondoskodás hiánya.

shutterstock_1097370944

A lakosság legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, így nem is tudja, mit kellene tennie a daganatos megbetegedések megelőzéséért. Holott ezeknek a harmada megelőzhető lenne, a legtöbbet pedig mi magunk tehetünk saját egészségünkért – hívták fel a figyelmet.

Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a magas kenyér és húsfogyasztás, valamint a „megrendítően” alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásához.

Az Eurostat adatai alapján 2017-ben Magyarország sereghajtó volt az Európai Unióban a zöldségfogyasztást illetően, és gyümölcsfogyasztásban is csak három országot előztünk meg – olvasható közleményükben.

Tovább rontja a helyzetet, hogy rengeteg káros anyaggal terhelődik az emberek szervezete: az Eurostat felmérése szerint Magyarországon 2017-ben a 15 évnél idősebbek 27 százaléka dohányzott, ezzel hazánk a 28 vizsgált ország közül a 16. Az alkoholfogyasztást nézve valamivel jobb a helyzet, a tavalyelőtti adatok szerint a vizsgált 29 európai országból Magyarország a 8., az emberek 16,3 százaléka fogyaszt heti rendszerességgel alkoholt – írták.

A Magyar Rákellenes Liga felhívta a figyelmet, hogy kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével idejében észlelhető egy esetleges daganatos megbetegedés, és emellett fontos a rendszeres részvétel a szűrővizsgálatokon. Kiemelték, hogy az állam egyre több szűrési lehetőséget biztosít – a legújabb idén indult, a vastagbéldaganat szűrésére irányul -, ám az esetleges megbetegedések csak akkor ismerhetők fel, ha rendszeres részt veszünk ezeken a programokon.