Kultúra

Lecsapnak a street-art művészek és a graffitisek

Mióta is gondolunk a graffitire művészetként? A fővárosi önkormányzat még a kilencvenes években csináltatott egy legális graffitis falat, ami „Filatorigát” néven elhíresült, és a mai napig látványos.

“Színezd újra, színezd újra az életed, ha megfakulna! S ha az égbolt beborulna. Ne menekülj, csak színezd újra!” – szól a Magna Cum Laude híres slágere, amit a graffitisek nagyon is megfogadnak. Április 27-éna street-art művészek és graffitisek ismét elfoglalják Filatorigátot egy napra. Az idei Fila Graff Jam-en idén közel 70 művész vesz részt, egy részük pályázat útján, napjaink legaktívabb és legismertebb hazai és külföldi művészei pedig meghívásos alapon kapnak helyet a kreatív festésre.

graffiti street art

Az Óbuda Békásmegyer Önkormányzat támogatásával megvalósuló rendezvény fő csapásvonala ismét a „graffiti”, de „throw up battle” és egyéb érdekességek is színesítik a programot. A rendezők a fiatalabb generáció számára workshop-okkal készülnek, ahol az érdeklődők bepillantást nyerhetnek például a stencilezés, a graffiti és a festékszórók világába, de akár cipő- és textilfestés titkait is elsajátíthatják.

graffiti street art

A zenei részen DJ-k mellett idén MC-k is helyet kapnak majd a színpadon, és ismét lesznek Food-truck-ok is, hogy senki ne maradjon étlen-szomjan. A résztvevők biztonsága érdekében ezen a napon a Folyamőr utcától a Bogdáni út – Ladik utca a gépjárműforgalom elől elzárt terület lesz, kizárólag gyalogos-, illetve kerékpáros forgalom engedélyezett. A reggel 10-től délután 6-ig tartó program ingyenes.

graffiti street art

Az eseményszervezője a Montana Colors Hungary valamint a Bázis Store csapatának köszönhető, hogy néhány évvel ezelőtt a Szentendrei úti HÉV-megállók színes köntöst öltöttek.