Egészség

Fáj, viszket, zümmög, szúr

Jön a tavasz. Most már biztosan. S jönnek vele a kellemetlenkedők is. Szúnyog, hangya, méh darázs. Viszketés, fájdalom, duzzanat.

Ismerős ugye? De mit tehetünk ellenük.

shutterstock_666751819

Szinte annyiféle házi praktika létezik, ahány család, ahány nagymama. Mindenkinek van biztos módszere a méreg ellen, amit ezek a kis gonosztevők a bőrünkbe juttatnak. A csípéssel a bőrünk alá juttatott toxin ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel. Ezért duzzad meg a csípés helye. Ez csak kellemetlen, de nem veszélyes. Egyszerűen mérsékelhető.

Ezt tegyük:

Először is mossuk le a csípés helyét langyos vízzel. Aztán aszerint válasszunk megoldást, hogy melyik rovarról van szó. Nem mindegy ugyanis.

A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal kell bekenni. Legjobb, ha vízben oldott szódabikarbónát használunk.

A darázscsípés ezzel szemben lúgos kémhatású, ezért savas oldattal védekezhetünk. Citromlével, vagy ecetes vízzel.

Hangyacsípés ellen szintén a gyenge lúg a legmegfelelőbb, vagyis a nátrium bikarbonát. Lánykori nevén szódabikarbóna. Esetleg híg ammóniát, hogy semlegesíthesse a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat!

Szúnyogcsípésre legjobb az almaecetes borogatás

Jó hatású persze bármely antihisztamin, illetve lidokain tartalmú kenőcs is, ha van otthon.És nagyon hatásos a jeges borogatást is.

shutterstock_1089306650

De vigyázat! Az emberek közel két százaléka allergiás a különböző rovarcsípésre. Ilyenkor az egész test viszketni vizesedni kezd, de súlyosabb tünetek: szapora szívverés, hányás, hasmenés, sokk is kialakulhat. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.