Otthon

3-4 generáció 1 fedél alatt a gyakorlatban (III. Unoka szemszögből)

Ahol nagyi és anyu is együtt él az unokával, több a szeretet, de nagyobb a szigor.

(Tegnapelőtt a nagyi mondta el, tegnap anya, hogy milyen, amikor legalább három generáció lakik együtt.)

Az unokák 10 év körüliek, abban a korban vannak, hogy csak a saját korosztályukban beszédesek, a felnőtteket igyekszenek egy-egy szóval lerázni.

Ha azt kérdezzük tőlük: inkább jobb, hogy a nagyiék is veletek laknak, vagy inkább rosszabb? – nem sokat gondolkodnak a válaszon – „Jobb.”

Ha próbálunk részleteket kihúzni belőlük: Miért jobb? – szemlesütve csak annyit válaszolnak – „Mert jobb.”

01_shutterstock_1206609505_resize

Műszerünk nincs, hogy lássuk, mit gondolnak, mi zajlik a lelkükben a kérdés nyomán, de annyit tapasztalatunk van, hogy azt mondjuk, legfőképp a biztonság és az érdek körül találhatnánk a válaszokat.

Hogy nagyi (sőt – nagyik, nagyiék) is vannak, az jó, mert mindig van valaki, akihez oda lehet szaladni, ha megnyugtató ölelés kell. Ha hirtelen megdörren az ég, váratlanul előugrik egy ugató kutya, vagy anyu teremt le valamiért, nagyi ölébe lehet bújni, ami ugyanolyan ismerős illatú és meleg, mint anyué. És nagyi átölel, a világ pedig erőtlenül húzódhat hátra.

Nagyinak hatalma van a családban. Az egyetlen, akitől anyáék is tartanak. Érezhetően másként beszélnek vele, mint más emberekkel. Nem mindegy, hogy nagyi elégedett-e velük, vagy neheztel-e rájuk.

Nagyiban az a jó, hogy több ideje van a gyerekekre, mint anyáéknak, pedig ő is dolgozik még. De, ha egy unoka megjelenik nála, mindent eldob a kezéből, vagy ügyesen, az unokát is bevonja a munkába. Érdekes, nagyinál nem csak a puzzle, mindenféle kézműves tevékenység, kártyajáték, szókirakó, bábozás a szórakoztató, hanem még a krumplipucolás is.

04_shutterstock_1318903166_resize

Anyáék ettől mereven elzárkóznak. Azt mondják – „Hadd legyen a gyerekeknek gyerekkoruk.” Nagyi ilyenkor csak keserűen nyel, nem akar ő vitatkozni minden buta szó után, de hát neki is volt gyerekkora, nem is akármilyen, pedig mindig segíteni kellett az ő anyjának. Az furcsa, hogy anyáéknak annyi mindenre nincs idejük a gyerekek mellett, de attól is óvják a kicsiket, hogy egyszer levigyék a szemetet a kukába, vagy, hogy kinyissák az távirányítós ajtót, ha valaki csenget. Meg sem próbálták rávenni őket, hogy levegyék a szárítóról tiszta ruhácskáikat és behajtogassák a szekrényeikben. Miért? Mi történne?

Unoka szemmel van valami megmagyarázhatatlan változás a felnőttek gazdagságában. Az elején nagyitól jöttek a nagyobb, szebb és drágább ajándékok, most ezek már anyuéktól várhatók. Olyan borzasztó értékes dolgokért már hiába nyúzzák nagyit, mintha tényleg nem tudná megvenni. A szíve kettéhasad, de attól még nem lesz pénze. Viszont, nála is van még adventi ajándék minden napra, és persze nagyi dobozait is lehet bontogatni születésnapkor, Húsvétkor és Karácsonykor.

03_shutterstock_1318903244_resize

De, ezer forintokat mindig lehet tőle kérni erre-arra, és nem mondja el anyáéknak. (Biztos?)

És leviszi a kutyát is, ha esik az eső, vagy már kifutott a család az időből, és sötét este van.

Nagyival sokáig mindent lehetett játszani, de a Lego után elveszett. A telefonos játékok már nem mentek neki annyira, és nem élvezte őket. A számítógép előtt sem az igazi. Neki is van gépe, azon dolgozik, de soha nem játszik rajta, ami nagyon furcsa.

Talán ettől lett mostanában olyan szigorú. Állandóan azt akarja, hogy rend legyen otthon, hogy tiszta legyen a sütő, a mosógép, hogy a virágok meg legyenek öntözve, hogy ne csöpögjenek a csapok, és hogy a leckéket uzsonna után azonnal csinálják meg a gyerekek.

Nagyi nem is itt lakik!

Anyu sokkal jobb fej. Fiatalabb. Lehet vásárolni járni, együtt vadászni divatos dolgokra. Persze, anya is olyan öreges, amikor azt mondja, az ő gyerekkorában nem volt ennyi bolt gyerekeknek, ilyesmi, hogy fülbevalókból, karkötőkből ennyi legyen kisiskolásoknak – az elképzelhetetlen volt. Pláne, hogy a műkörmösnél gyereklányok ücsörögjenek! „Ezzel be sem engedtek volna az iskolába!” – állítja határozottan. És – bár ez hihetetlen – neki nem is volt mobiltelefonja, csak felnőttkorában vett egyet. Barátnője sok van, de azokat mind ismeri személyesen, „követője” viszont egy sincs a közösségi oldalakon.

Végeredményben nem sokban különbözik a nagyitól – ő is öreg, sajnos.