Gyereknevelés

Vasútünnepet tartottak a hétvégén

A Gyermekvasút ünnepét rendezték meg április 13-án, ami nem csak a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút születésnapját jelentette, de egyben a nyitórendezvényét az egész éven át tartó Kárpát-medencei kisvasúti napok programsorozatnak is.

71. születésnapját ünnepelte a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, ám ez a szombati nap nyitórendezvénye is volt az egész éven át tartó Kárpát-medencei kisvasúti napok programsorozatnak is. A vasútközlekedés iránt érdeklődő gyermekek és szüleik délelőtt 10 órától számos elfoglaltság közül választhattak, 10-17 óráig nyílt napot tartottak a hűvösvölgyi járműtelepen, ahol ki lehetett próbálni hajtányozást, a működő gőzmozdonyt, C50-es mozdonyt, illetve fordítókorongos járműbemutatót is rendeztek. Az esemény ingyenes volt!

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút egyik 490-es pályaszámú gőzmozdonya nosztalgia szerelvényt vontat. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút egyik 490-es pályaszámú gőzmozdonya nosztalgia szerelvényt vontat. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Szombaton az ünnepi rendezvény a Széchenyihegy állomáson kezdődött, ahol a Gyermekvasút felső végállomásán 10 órától térzene várta az érkezőket az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermek vasutasokból álló fúvószenekar közreműködésével. Nem sokkal később elindították az ünnepi különvonatot a Széchenyi hegyről Hűvösvölgy felé, melyet olyan járművek alkottak, amelyeket az elmúlt évben újítottak fel. A vonat élén az 1980-as éveket idéző (narancs-vörös) színterv szerint átfestett Mk45, 2006 pályaszámú dízelmozdony volt szolgálatban. A szerelvényben közlekedett a retró festésű nagy kilátókocsi és a télen teljesen felújított nagy szalonkocsi is. A különvonat végére pedig a kis kilátókocsi került, ami a napokban érkezett vissza megújulva a székesfehérvári járműjavítóból. A napos programban megtekinthető volt a Gyermekvasút múzeuma, majd ebédelni a Gyermekvasutas Otthonban lehetett.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd