Csillagok

Ki is volt Madame Tussaud?

A világ számos pontján találhatunk Madame Tussaud panomtikumot, ám magáról a hölgyről kevesen tudjuk, hogy ki is volt és hogyan, miért jöttek létre a viaszfigurákat kiállító múzeumai.

169 éve (1850. április 16-án) hunyt el a nő, akit Madame Tussaud néven ismernek, ám eredetileg Anna Maria Grosholtz-ként látta meg a napvilágot Strasbourgban (Franciaországban). Édesanyja férje halála után Bernbe vitte lányát, ahol dr. Philippe Curtius házvezetőnője lett, innen ered svájci nemzetisége. Curtius orvos volt, és tehetséges viaszszobrász, aki 1765-ben Párizsba költözött, ahová magával vitte Anna Maria-t, ahol egy viaszkiállításon dolgozott. Abban az évben készítette el XV. Lajos francia király szeretőjének, Madame du Barry-nak viaszmását, és időközben kitanította Marie-t a viaszművészetre, aki 1778-ban megalkotta első figuráját, Jean-Jacques Rousseau viaszmását. Később olyan hírességeket is megformázott, mint Voltaire és Benjamin Franklin. Amikor Curtius 1794-ben meghalt, gyűjteményét Marie-ra hagyta, aki később hozzáment François Tussaud-hoz, majd Londonba költözött.

Anna Maria Tussaud, eredeti nevén Anna Maria Grosholtz.

Anna Maria Tussaud, eredeti nevén Anna Maria Grosholtz.

Gyűjteményével Nagy-Britanniában és Írországban turnézott, később fiaival együtt 1835-ben, Londonban, a Baker Streeten megnyitotta első saját, állandó kiállítását. 1838-ban megírta emlékiratait, 1842-ben elkészítette saját arcmását, mely a múzeum bejáratánál ma is látható. A panoptikum azóta is működik és máig nagy dicsőség annak, akinek a viaszszobra bekerül az intézménybe.