Szerelem

Az öregedéssel nem kell lemondani a szexről

A Michigani Egyetemen végzett tanulmány szerint az idős amerikaiak 40 százalékának továbbra is fontos a szex, sőt, az idős párok 54 százaléka rendszeresen végzi is ezt a tevékenységet.

Erica Solwy, az egyetem egészséges öregedéssel foglalkozó nemzeti felmérésének vezető asszisztense szerint az eredmények nem meglepőek. A párok 61 százaléka állítja azt, hogy a szex sokat számít életminőségük szempontjából. A 65 és 80 év közöttiek 73 százaléka elégedett is a szexuális életével.

Fotó: iStock.com/bowdenimages

Fotó: iStock.com/bowdenimages

“Sőt, idővel jobbá is válhat” – ezt már a West Palm Beach-i Dél-Floridai Családi és Szexuális Egészség Központ pszichológusa mondja. Ugyanis a menopauzát követően a nők még a teherbeesés miatt sem aggódnak, így ez jelentős terhet vesz le róluk a szeretkezés során. Persze a szex iránti rajongás nemenként eltér ebben a korban is. Általánosságban a férfiak fele nagyon vagy extrém mértékben érdeklődött a szex iránt, míg a nőknek csak 12 százaléka mondta ezt. A férfiak több mint fele szexuálisan aktívnak vallotta magát, a hölgyeknél ez 31 százalék. Ennek az lehet az oka, hogy a férfiaknak sokkal inkább volt partnere a szexhez, mint az azonos korú nőknek. A vizsgált férfiak 73 százaléka kapcsolatban élt, a nőknek csak 60 százaléka.

Az idősebbek körében már az is előfordul, hogy a szex már nem igazán működőképes. Ez lehet betegség, vagy gyógyszerek hatása, de még ilyenkor sem kell elfelejteni, hogy az intimitást ettől még működhet: az érintés is fontos. A szexuális egészséget illetően csupán a felmérés résztvevőinek 17 százaléka mondta azt, hogy beszélt egészségügyi szakemberrel a szexről az elmúlt két évben, pedig ez már 50 év felett is elengedhetetlen, és legalább olyan komolyan kéne venni, mint a különböző egészségügyi szűrővizsgálatokat.