Egészség

Akkor most mennyi D-vitamint szedjek?

Eléggé ellentmondó ajánlásokat kapunk arról, hogy mennyi kalciumot és D-vitamint kell szednünk ahhoz, hogy egészségesek legyünk.

A kalcium és a D-vitamin két alapvető tápanyag, amelyről régóta tudjuk, mennyire fontos az egészsége csontokért.

shutterstock_534827887

A D-vitamint a napfény segítségével, a bőr UVB sugárzásának hatására a test is elő tudja állítani, ezért májustól szeptember végéig, persze csak abban az esetben ha sokat tartózkodunk a szabadban, nincs szükség pótlásra. Abban az esetben azonban, ha ezt nem tudjuk megtenni, mert például sokat ülünk egy irodában, akkor szükség lehet kiegészítésre.

A probléma tisztázása érdekében az Egyesült Államok és a kanadai kormány felkérte az IOM-ot,( Oszágos Orvostudományi Akadémiát) hogy értékelje a kalciummal és D-vitaminnal kapcsolatos egészségügyi eredmények aktuális adatait. Valamint, hogy frissítse a tápanyag-referenciaértékeit. Jelentésében az IOM új referenciaértékeket javasol. Megállapítja, hogy bár valóban szükség van a D-vitamin és kalcium pótlására, különösen a téli, napfényhiányos időszakban a csontok egészségéhez, de hogy ezeknek a tápanyagoknak túlzott bevitele káros lehet.

Tehát akkor mennyire van szükségünk?

Az Országos Orvostudományi Akadémia csont-egészségügyi kutatások alapján meghatározta a D-vitamin ajánlott mennyiségét a táplálkozásból és táplálék kiegészítőkből. Az ajánlott mennyiség: 400 NE (nemzetközi egység) D-vitamint csecsemőknek, 600 NE férfiaknak és nőknek 1–70 éves korig, és 800 NE 71 évesnél idősebbeknek.
Ha azonban hetente kétszer fogyasztunk halat, naponta minimum egy csésze tejet és két tojást, akkor naponta csak 330 NE D-vitaminra van szükségünk.