Egészség

Vastagbél daganatba senkinek nem szabadna belehalnia

Már több mint 220 ezren kaptak meghívót a vastagbélszűrési programba, amely valamennyi megyében és a fővárosban is elindult.

Március végéig mintegy kétezer orvos csatlakozott, 1634 háziorvossal együttműködési megállapodást is kötöttek.

shutterstock_719212777

A beküldött mintákból mintegy 3700 volt a pozitív, ám ez nem jelenti azt, hogy ennyien rákbetegek lennének, csupán esetükben további vizsgálatra van szükség. A székletmintában jelenlevő vérnek számos oka lehet, egyáltalán nem biztos, hogy azt egy kezdődő daganat okozza. Lehet gyomorfekély, gyulladásos bélbetegség, aranyér, vérző elváltozás és bizonyos esetekben daganat.

Március végéig ezerkétszázhatvanhárman már meg is kapták a beutalójukat kolonoszkópiára. Ez is rutinvizsgálat, amelynek során a vastagbél belső felszínét műszerrel nézik át. Ha az orvos elváltozást talál, azt rögtön el is tudja távolítani, és szövettani vizsgálatra küldi, amelynek eredménye körülbelül két hét alatt elkészül.

Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a vastagbélszűrésen való részvétel kiemelt fontosságú, mert a betegség korai felismerése és kezelése jelentősen javíthatja az életkilátásokat és megmentheti az életüket.

A vastagbélrák gyakorisága az ötven és hetven év közöttiek körében a legmagasabb, így a szűrőprogram ezt a korosztályt célozza meg