Konyha

Milyen a jó húsvéti sonka?

Érdemes odafigyelni arra, hogy hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásárolj.

A hústermékek iránt már bő egy héttel az ünnepkör kezdete előtt megnövekszik az érdeklődés, a választásnál ugyanakkor nagyon könnyen mellé lehet nyúlni. Sajnos sok a silány termék, azonban szakértőnk, Lászlófi Attila, egy hazai prémium húsárukat forgalmazó cég ügyvezetője elmondta, hogy a húsvéti sonkát különböző eljárásokkal lehet előállítani, az árakban pedig visszaköszön a technológia időigényessége.

„A hagyományos eljárás szerint a sonkát száraz sózás után hónapokon keresztül érlelik, hidegen füstölik, miközben a termék nyers marad. Ilyen többek között a parasztsonka. Az úgynevezett közepes érlelési idejű, gyors pácolásnál a húsba befecskendezik a páclét, illetve kívülről fedőpáccal kenik be, majd néhány hétig érlelik. Az ilyen sonka lehet nyers vagy főtt is. Végül a gyorsérlelésű, nedves sonkák csak néhány napig érlelődnek, miután nagy mennyiségű páclét juttattak a húsba. Ilyenek általában a fóliázott főtt termékek, amelyek eltarthatósági ideje rövid” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a hagyományos érlelésű sonka onnan ismerhető fel, hogy szerkezete sokkal masszívabb és keményebb is egyben.

Kötözött sonka. Fotó: delibox.hu

Kötözött sonka. Fotó: delibox.hu

Attila úgy látja idén a kötözött sonka a legnépszerűbb a vásárlók körében, ami egy szaftos hús, ezt követi szorosan a második helyen a kicsontozott falusi vagy parasztsonka, a dobogó legalsó fokára pedig a sertés felsál fér még oda, ami tulajdonképpen színhús. A szakember figyelmeztet, ha tehetjük, kerüljük a nitritet! A gyakran élénk rózsaszínű küllemet a sonka a hozzáadott nitrites pácsónak köszönheti. Nagyon sok húsfeldolgozó még ma is ezt használ tartósítás céljából.

Ha biztosra szeretne menni az ember, érdemes kézműves előállítású sonkát vásárolnia, mert azok adalékmentesek, és sóval tartósítják őket. A nitrittel le lehet rövidíteni az érlelési időt, amit az üzemekben leggyakrabban meg is tesznek, csakhogy a nitrittel önmagunkat mérgezzük. A felsoroltakon kívül a sonkák tartalmazhatnak még cukrot, zselatint, stabilizátorokat, antioxidánsokat és tartósítószert is. Mindezek mennyiségét – így a pácsókét is – szigorúan szabályozzák, így az egészségre ártalmas mennyiséget nem tartalmazhatnak még a gyorsérlelésű sonkák sem. Egyszerre 16 kilogramm nitrites sonkát kellene megenni ahhoz, hogy bármilyen tünet lépjen fel a fogyasztónál, mindenesetre a szervezetnek nem tesz jót” – fogalmazott a Delibox.hu szakértője.

falusi sonka, csont nélkül. Fotó: delibox

falusi sonka, csont nélkül. Fotó: delibox