Kultúra

Maratoni koncertsorozatra készül a hegedűművész

Április 28-án a Budapest Kongresszusi Központban lesz Szenthelyi Miklós következő maratoni hangversenysorozata, amit immár hagyományosan évente két alkalommal tart meg a hegedűművész.

Változatos programot ígér április utolsó vasárnapján Szenthelyi Miklós maratoni koncertsorozata. Az előadások 14 órakor, 16 óra 30 perckor illetve 19 óra 30 perckor kezdődnek, a műsor pedig minden időpontban különbözik majd a többitől. A hegedűművész többek között a zeneakadémiai növendékeivel áll majd színpadra, ami egy nagyon komoly szakmai lehetőség a számukra.

Szenthelyi Miklós maratoni koncertre készül

Szenthelyi Miklós maratoni koncertre készül

A művész tudja, hogy sokan mindhárom koncertet meghallgatják. Ezért is nagy felelősség számára, hogy olyan remekműveket állítson össze, amelyek élvezéséhez nem kell komoly tudás, csak egyszerű zeneszeretet. A hegedűművész a szereplők közül kiemelte Kováts Kolost. Mint mondta, külön öröm számukra, hogy elfogadta a felkérést, hiszen a Kossuth-díjas operaénekes vonzó név és kiváló művész.

A hegedűművész, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 1973-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Dénes tanítványaként, akinek felkérésére még ugyanabban az évben az intézmény tanársegédje lett. A különleges tehetségek osztályát 1978 óta vezeti. Tanítványai között volt többek között Falvay Attila, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere, a Kodály Vonósnégyes vezetője, illetve a mai fiatal generációból Baráti Kristóf és Lendvay József, akik szólistaként máris jelentős nemzetközi karriert futottak be.

A hegedűművész, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója

A hegedűművész, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója

Mesterkurzusokat tartott az Egyesült államokbeli Greensboro Fesztiválon, Finnországban és Brazíliában. Fellépett Európa szinte összes országában, valamint Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában. Pályafutásának harmincötödik évfordulóján, 2004. április 12-én nagyszabású koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében, ahol Vivaldi, Csajkovszkij és Brahms versenyműveit játszotta.

Szenthelyi Miklós 2013-ban Budapest díszpolgára. Hangszere 1976 óta egy, a magyar állam gyűjteményéből való Joseph Guarnieri (1723) mesterhegedű.