Siker

Fantasztikus sikerek az elbutulás megállításában

Az elbutulást egy gonosz kis génváltozat okozza. De remélhetőleg már nem sokáig.

Az Alzheimer-kór tüneteinek jelentős enyhítését már korábban is sikerült elérnie idős egereken egy amerikai kutatócsoportnak. A kutatók gátló idegsejtek elődsejtjeit ültette az egerekbe, így sikerült a tanulással és emlékezéssel kapcsolatos képességeiket a normális szintre visszajavítani.

shutterstock_264060908

A rendes agyműködéshez elengedhetetlen a serkentő és gátló tevékenységek egyensúlya. Ezt töri meg az apoE4 nevű gén azzal, hogy csökkenti a gátló sejtek számát. Ez a (19-es kromoszómán található) ApoE-4-es gén variáns jobb memóriaműködést és erősebb figyelemkoncentrációt tesz lehetővé fiatal korban. Előfordulása esetén magasabb lesz a fiatalok intelligenciahányadosa, de ez a génváltozat ugyanakkor hajlamosít az, Alzheimer-kórra. Az apoE4 gént a népesség 25 százaléka hordozza, és az alzheimeres esetek 60-75 százalékához van köze.
Ewen Callaway agykutató a New Scientist című tudományos folyóiratban számolt be róla, az MRI-vizsgálatok szerint az ApoE-4-et hordozók feladat végrehajtás közben intenzívebben dolgoznak, és elképzelhető, hogy a fiatal életkorban jellemző túlmunka az idősebb életkorra kifáradást eredményez.

shutterstock_1111126898

Az eddig csak egereken végrehajtott beavatkozást nemrégiben laborkörülmények között emberi idegsejteken is sikerült tesztelni, hatalmas sikerrel. Egy kaliforniai tudóscsoportnak ugyanis sikerült azonosítania azt a fehérjét, amelyet a magas Alzheimer-kockázatot okozó apoE4 gén termel, és sikerült semlegesíteniük azt, mielőtt megtámadja az idegsejteket és a páciens szürkeállománya jelentős zsugorodáson megy keresztül.

A kutatók tárgyalásokat folytatnak több gyógyszergyárral is, hogy hamarosan emberi pácienseken is teszteljék a gyógymódot