Csillagok

A gyűrűk ura egy lépésre az 50-től

Olimpiai,világ- és Európa-bajnok tornászunkat köszöntjük születése napján.

A 2000-es évek elejének legnépszerűbb hazai sportolója volt Kovács István ökölvívóval párhuzamosan, mindent megnyert, amit egy tornásznak csak lehet, a kedvenc tornaszerének, a gyűrűnek a legkiválóbb művelője volt.

Csollány Szilveszter Sopronban született 1970. április 13-án, Győrben kezdett el tornázni, már ifi és junior korosztályban dobogós, pontszerző eredményei voltak. Egyéniben a hazai bajnokságban juniorok között versenyezve lólengés- és gyűrűbajnok lett. A felnőttek mezőnyében is egyre jobban teljesített, három olimpián is részt vett, ebből a 2000-es Sydney a legemlékezetesebb, ahol megszerezte az aranyérmet, majd az olimpia záróünnepségén ő vihette a magyar zászlót.

A szezon végén begyűjtötte a mesterfokú bajnoki címet és a világkupa-elsőséget gyűrűn. Decemberben ismét ő lett az év magyar tornásza és ezúttal az év magyar sportolójának is megválasztották. 2003-ban visszavonult az élsporttól, dolgozott a szórakoztatóiparban, a vendéglátásban, majd edzőként is. 2010-ben általános iskolai tornatermet neveztek el róla a Baranya megyei Pécs-Vasason.