Életmód

Jobban oda kellene figyelnünk a kálciumbevitelre

Kevesebb az elhízott gyerek, de még mindig nem dőlhetünk hátra; ráadásul rossz példával járunk elöl, ugyanis nem csak a kicsik, de mi, felnőttek sem eszünk elég zöldséget és tejterméket.

Megtorpant ugyan a magyar gyerekek körében a túlsúlyosak és az elhízottak aránya, de a 11-12 évesek csaknem egyharmada továbbra is többlettestömeggel bír; ráadásul minden harmadik tíz év körüli gyereknél kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele, negyedüknél pedig a zöldség-és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől – derült ki a Danone és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felméréseiből.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint egyszerre kell bővíteni a gyerekek és a felnőttek egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit, ugyanis a kicsikre és a nagyokra egyaránt igaz, hogy kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, illetve a kalciumbevitel mértéke sem elégséges. Felméréseikből ugyanakkor az is kiderül, hogy hatékony és korai ismeretterjesztéssel komoly eredményeket lehet elérni a táplálkozási szokások javításában és ezzel együtt a krónikus betegségek megelőzésében is.

Forrás: 123rf.com

Forrás: 123rf.com

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében ezért idén is megszervezi a világ legnagyobb FIFA által is elismert, 10-12 éves gyermekeknek szóló focikupáját a Danone a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával. Ennek során 12 régióban, összesen 96 csapat mérkőzik meg, hogy a hazai bajnoki cím elnyerését követően a spanyolországi döntőben képviselhesse Magyarországot.

Hazánkban az esemény fővédnöke negyedik éve Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, a kupa nemzetközi nagykövete pedig már több mint 10 éve a francia focilegenda, Zinédine Zidane. Barcelonában már biztosan ott lesz a tavalyi kupagyőztes Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, de az idei magyarországi torna első helyezettjének is szurkolhatunk majd!