Kultúra

Költészet napi meglepetés a Müpától

Különleges meglepetéssel készült az irodalomkedvelő közönségnek a költészet napja alkalmából a Müpa. Április 11. és 18. között ingyenesen lehet bepillantani a legnagyobb kortárs szerzők műhelyébe.

A Müpa népszerű sorozata, a Literárium-estek hang- és videófelvételei a magyar kortárs irodalom színe-javát sorakoztatja fel. Ilyenkor az irodalom egy-egy este erejéig kilép a könyvek lapjairól és élő, összművészeti eseménnyé válik. A Keresztury Tibor szerkesztésében születő műsorok olykor szokatlan megközelítésükkel új oldalukról mutatják be a szerzőket és a műveket, így ösztönözve arra, hogy kézbe vegyük azokat a köteteket is, amit addig talán nem is ismertünk.

Kányádi Sándorról különleges est készült a Müpában

Kányádi Sándorról különleges est készült a Müpában

A költészet napja alkalmából most a szélesebb közönség számára is elérhetővé válnak a nagysikerű estek hanganyagai illetve videófelvételei. Ebből az alkalomból négy hangfelvételhez képi anyag is társul, így a népszerű írót, költőt köszöntő Csukás István 80 című előadás mellett – amelyben többek közt Halász Judit és Máté Gábor közreműködött – a 2016-os Esterházy Péter-emlékestet és a 2017-es Federico García Lorca-estet is élvezheti a közönség. De bepillanthatnak Szakcsi Lakatos Béla tavalyi Zene-szó című estjébe, amelyben a nemzetközi hírű jazz-zongorista mellett Bereményi Géza, Darvasi László és Závada Pál is közreműködnek.

Esterházy Péter 2016-os emlékestje is elérhető Fotó: Csibi Szilvia

Esterházy Péter 2016-os emlékestje is elérhető
Fotó: Csibi Szilvia

Április 11-én korunk egyik legnagyobb magyar költőjéről is megemlékeznek a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválkeretében. A Kányádi Sándornak szentelt esten többek között olyan kiváló színészek, zenészek, irodalmárok idézik meg költőóriásunk alakját, mint Szalóki Ági, Sztarenki Pál, Pelsőczi Réka, Török-Illyés Orsolya, Margócsy István, és Lengyel Ferenc. A Hommage à Kányádi Sándor című est, este hétkor kezdődik a Müpa Fesztivál Színházában.