Otthon

Két jó ár-érték arányú kütyü jön augusztusban az IKEA-ba

Nem kétséges, hamarosan itthon is minden háztartásban lesz egy okos szervező

Kezdhetsz gyűjteni, hogy augusztusban meg tudd venni az IKEA „okos” polcát vagy lámpáját.

Nem olcsó darabokról van szó, az első olyan 30 000 forint lesz, az utóbbi 50 000 fölött.

A Symfonisk elnevezésű polc és a lámpa is valójában egy számítógép és egy hangszóró gyermeke, a lámpa még tovább „tanítható”, ha olyan okos izzót teszel bele, amilyen például a Philips Hue.

Mindkettő a Sonos cég technikai alapjaira épül, és ez szavatolja, hogy prémium minőségű hangzásélményben lesz majd részed.

03_Sfn

A hangszórók „okossága” abban áll, hogy saját hangoddal vagy egy telefonos alkalmazással is vezérelheted őket. Mivel a kütyük az internetre kapcsolódnak, annak bármelyik hangzó részét lejátszhatják. Nem csak a rádiókat, hanem a podcast adásokat, hallgathatod kedvenc Spotify vagy Deezer csatornádat.

01_Sfn

Az természetes, hogy a bluetooth kapcsolat révén vagy AirPlay-vel, kapcsolódni tudsz majd velük hasonlóan okos eszközeiddel – a telefonoddal, a tévéddel, és egy újabb kis kütyü révén, régebbi Hi-Hi tornyoddal is.

02_Sfn

A Symfonisk irányító programja az Amazon Alexája lesz, de az még nem derült ki a leírásokból, hogy Alexa ezekben a készülékekben is olyan sokoldalú titkárnői, vagy egyenes életszervező képességekkel bír-e majd, mint az Amazon saját változatai. Ha igen, az nagy áttörés lesz.

Akárhogy is, a – jobb híján – okos hangszórónak nevezett eszközök hamarosan nélkülözhetetlenek lesznek nálunk is, és kevés lakásból fognak hiányozni. Azért, mert okosságuk abban áll, hogy kezeid nélkül használhatod velük az internetet, akár fürdés közben is keresgélhetsz a Google-on vagy felolvastathatod velük naptárodat.

Tulajdonképpen egy számítógépet veszel kijelző nélkül, de ha kell, az is csatlakoztatható.

Ha belegondolsz abba, hogy a Sonos One (e készülékek „anyja”) 70 000 forintért kapható, akkor az IKEA ajánlata nem rossz, és nem kell többé okoks hangszórók után epekedned…, no jó, inkább a párodnak.

Mert ilyen titkárnő, vagy inkább védőangyal feladatokat ellátó kütyüje és hangszórója a Google-nak is van, Home a neve. Az Amazonnak nem csak Alexája, hanem Echoja is létezik, de ezek még nem igazán tudnak magyarul, az Apple Siri viszont már javában dolgozik Magyarországon az iPhone-okban is a SamarWatchok-ban.

Hogy legyen elképzelésed jövendő lehetőségeidről, olvasd el egy kifejezetten erről szóló írásunkat, vagy nézd meg ezt a videót.

(A videó tényleg világossá tesz mindent, akkor is, ha nem tudsz angolul. Viszont a „mindennek” ára van: 12 perces, ellenben tök’ izgi.)